Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-"— Transkript prezentace:

1

2 Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-

3 Dvojková soustava Člověk vyjadřuje čísla pomocí znaků – číslic
K vyjádření využívá DESÍTKOVOU SOUSTAVU K vyjádření jakéhokoliv čísla postačí 10 číslic (0, 1, 2, až 9) Počítač – a nejen on, potřebuje formát zápisu zjednodušit z důvodu zpracování a uložení dat. Optimální pro něj jsou dva jednoznačné stavy (0 a 1)

4 Dvojková soustava (binární soustava)
- je číselná soustava která používá pouze dva symboly a 1 používá se ve všech moderních počítačích, mobilních telefonech, při záznamu a reprodukci hudby, filmu, řízení technologických procesů … (0 a 1) si můžeme představit jako: Dva stavy elektrického obvodu VYPNUTO a ZAPNUTO (Flash paměť) dva stavy magnetického pole SEVER a JIH (pevný disk) Dvě odpovědi na otázku ANO - NE

5 Dvojková soustava Bit - dvojková číslice je základní a současně nejmenší jednotkou informace, 1 bit reprezentuje informaci, získanou odpovědí na jednu otázku typu ano/ne, (0/1) u které je možnost obou Číslo zapsané v dvojkové soustavě se nazývá BINÁRNÍ ČÍSLO. Značí se malým písmenem b, např. 16 b, ale i označení bit, např. 16 bit.

6 Dvojková soustava K zápisu jednoho znaku však potřebujeme skupinu 0 nebo 1 Skupina 8 bitů se nazývá Byte (čteme bajt). Byte je nejmenší adresovatelný prvek v paměti počítače. Tedy 1B = 8b nebo jinak 1Byte = 8 bit Při práci s bity se někdy předpony soustavy SI (Kilo, Mega, Giga …) KB Kilobyte, MB Megabyte, GB Gigabyte Jejich převod je však odlišný než v desítkové soustavě !

7 Krátké opakování bit b bit může nabývat dvou stavů 0 a 1 bajt (byte) B
8 bitů; může nabývat 28=256 stavů Kilobajt KB 210= bajtů Megabajt MB 220= bajtů Gigabajt GB 230= bajtů

8 Malý úkol pro vás  1, Otevřete si prosím jakýkoliv textový editor
2, Snažte se napsat co nejvíce zařízení, které specifikuje také velikost paměti a zapište její velikost. Např. Můj mobil vnitřní paměť 4GB, SD karta 8 GB V závěru se navzájem „pochlubíme“

9 Použitá literatura a zdroje obrázků:
Obrázky: Literatura:


Stáhnout ppt "Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-"

Podobné prezentace


Reklamy Google