Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITALIZACE ZVUKU, VIDEA Digitalizace (z angl. digital, číslicový) je obecně převod analogového - spojitého signálu (např. hlasový projev, historie gramofonová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITALIZACE ZVUKU, VIDEA Digitalizace (z angl. digital, číslicový) je obecně převod analogového - spojitého signálu (např. hlasový projev, historie gramofonová."— Transkript prezentace:

1

2 DIGITALIZACE ZVUKU, VIDEA Digitalizace (z angl. digital, číslicový) je obecně převod analogového - spojitého signálu (např. hlasový projev, historie gramofonová deska) do nespojité posloupnosti digitálních (číselných) údajů, obvykle kódovaných v binární soustavě. Trocha historie nikoho nezabije: Analogový záznam: gramofonová deska, magnetofonový záznam, mikrofon

3 Gramofonová deska (prožívající v současnosti renesanci) K záznamu zvuku byl použit převod elektrického signálu např. z mikrofonu na mechanickou stopu v drážce desky. (Lisováním) Proměnná hloubka (později šířka) drážky nese spojitou informaci, která se pomocí jehly a zesilovacího řetězce přenáší do reproduktoru. Prosím zamyslete se, jaké nevýhody má tento systém

4 DIGITALIZACE ZVUKU Digitalizujeme, abychom eliminovali nevýhody analogového záznamu. Neopotřebitelnost, přenositelnost, odolnost proti šumu, Digitalizací však také ztrácíme také část informace vzorkování je vždy konečné a proto část zvuků zkrátka „ignoruje“. (viz dále) Takto vypadá analogový záznam. V kroužku je detailní průběh krátkého zvuku např. ruch

5 DIGITALIZACE ZVUKU Digitalizace se skládá ze dvou kroků 1, Spojitý signál se nejprve vzorkuje, to jest stanoví jeho velikost v pravidelných časových intervalech Vzorky jsou znázorněny červenou tečkou Velikost vyjadřuje červená spojnice s bodem

6 Čím větší počet vzorků je změřen za jednotku času, tím je převod kvalitnější, zabírá však více dat k uložení Pro zajímavost u standardního zvukového CD je převáděno každou sekundu 44100 vzorků ! 2, „Velikost“ vzorků je za pomoci A/D převodníku – součást zvukové karty převedena do dvojkové soustavy.

7 Komprese zvuku, aneb kde je kvalita? Protože vzorkování je velmi "husté", má takový digitální signál velkou hustotu a byl by zbytečně obsáhlý. Proto se digitalizace doplňuje o nějakou kompresi, například nahrazením posloupnosti za sebou následujících shodných čísel údajem o jejich počtu. O těchto formátech, jako mp3, wma, a podobně jste ale slyšeli !

8 Opakování: 1, Co je tedy principem digitalizace? 2, Co je vzorek? 3, Zjistěte za pomocí Internetu, k čemu slouží A/D a D/A převodníky. 4, Co vše se v současné době digitalizuje?

9 Obrázky: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lp-dr%C3%A1%C5%BEky.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Vinyl_albums.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Digitalizace http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Spojit%C3%BD- detail.png Literatura: http://cs.wikipedia.org/wiki/Digitalizace Použitá literatura a zdroje obrázků:


Stáhnout ppt "DIGITALIZACE ZVUKU, VIDEA Digitalizace (z angl. digital, číslicový) je obecně převod analogového - spojitého signálu (např. hlasový projev, historie gramofonová."

Podobné prezentace


Reklamy Google