Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek."— Transkript prezentace:

1 Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Pohádky ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek.

2 Datum vytvoření projektu
říjen 2011 Ročník 5. Popis prezentace Lidové pohádky Práce s texty pohádek .

3 Z POHÁDKY DO POHÁDKY Ukázka č. 1:
V jedné vsi byla jedna chudá vdova a měla jednu dceru. Zůstávaly v staré chalupě s doškovou střechou a měly na půdě několik slepic. Stará chodila v zimě do lesa na dříví, v létě na jahody a na podzim na pole sbírat, a mladá nosila vejce do města na prodej. Tak spolu žily. Jednou v létě se stará roznemohla a mladá musela sama do lesa na jahody, aby měly co jíst. Vařily si z nich kaši. Vzala hrnec a kus černého chleba a šla. Když měla hrnec plný jahod, přišla v lese k jedné studánce, tu si k té studánce sedla, vyndala si ze zástěry chléb a začala obědvat. Bylo pravé poledne.

4 Dokážeš správně odpovědět?
1. O jakou pohádku se jedná? 2. Kdo se objevil u studánky? 3. Co dostala mladá výměnou za chleba? 4. Jaké kouzelné slovo zastavilo kouzlo?

5 Z pohádky do pohádky Ukázka č. 2
Králevic se rozloučil s otcem, vsedl na koně a jel si pro tu nevěstu. I přišlo mu jet velikým lesem a tím lesem jel pořád, až se mu cesta ztratila. A když tak houští a mezi skalím a bažinami s koněm bloudil, nevěda kudy kam, slyšel za sebou někoho volat : „ Hej, počkejte!” Králevic se otočil a viděl vysokého člověka, jak za ním pospíchá. „ Počkejte a vemte mne s sebou, a vezmete-li mne do služby, nebudete litovat. „Kdopak jsi?” řekl králevic. „A co umíš dělat?”

6 Znáš odpovědi na mé otázky?
1. Kdo volala na králevice? 2. Víš, co dokázal podivný pocestný? 3. Koho ještě potkal králevic na cestě za nevěstou? 4. Kdo věznil překrásnou dívku?

7 Z pohádky do pohádky Ukázka č. 3
Bylo nebylo. Byl jednou jeden král, který se rád honil po lesích za zvěří. Jednou se také pustil za jelenem a zabloudil. Byl sám a sám, přišla noc a král byl rád, že našel na mýtině chalupu. Zůstával tam uhlíř. Král povídá, jestli by ho chtěl z lesa vyvést, že mu dobře zaplatí. „I rád bych s vámi,” řekl uhlíř, „ale tu vidíte, že se mi právě žena čeká, nemohu odejít. A kam byste taky v noci chodil? Lehněte si na půdu na seno a ráno vás vyprovodím.”

8 Kdo ví? Odpoví? 1. Co se narodilo tu noc uhlířovi?
2. Koho král uviděl skulinou ve stropě? 3. Co provedl král s narozeným dítětem? 4. Ke komu se dostalo uhlířovo dítě? 5. Jaké jméno dostalo nalezené děťátko? 6. Ke komu poslal král nechtěného ženicha? 7. Jaký dar měl přinést králi?

9 4. Kdo byl největším sběratelem lidových pohádek? Znáš jejich jména?

10 Řešení úkolů k ukázce č. 1 Dokážeš správně odpovědět?
Poznáš o jakou pohádku se jedná ? HRNEČKU, VAŘ! Kdo se objevil u studánky ? STAŘENKA Co dostala výměnou za chleba? HRNEČEK Jaké kouzelné slovo zastavilo kouzlo? HRNEČKU, DOST!

11 Řešení úkolů k ukázce č. 2 Znáš odpovědi na mé otázky?
Kdo volal na králevice? DLOUHÝ. Víš, co dokázal podivný pocestný? DOKÁZAL SE NATÁHNOUT DO OBROVSKÉ VÝŠKY. Koho ještě potkal králevic na cestě za nevěstou? ŠIROKÉHO A BYSTROZRAKÉHO. Kdo věznil překrásnou dívku? ČARODĚJ

12 Řešení úkolů k ukázce č. 3 Kdo ví, odpoví:
Co se narodilo tu noc uhlířovi? SYN. Koho král uviděl skulinou ve stropě? TŘI SUDIČKY. Co provedl král s narozeným dítětem? POSLAL JEJ V KOŠÍKU PO ŘECE. Ke komu se dostalo uhlířovo dítě? K RYBÁŘI. Jaké jméno dostalo nalezené děťátko? PLAVÁČEK. Ke komu poslal král nechtěného ženicha? K DĚDOVI VŠEVĚDOVI. Jaký dar měl přinést? TŘI ZLATÉ VLASY.

13 Řešení k ukázce č.4 Sběratelé lidových pohádek byli :
KAREL JAROMÍR ERBEN BOŽENA NĚMCOVÁ

14 Řešení k úkolu č. 5 Božena Němcová – BABIČKA
Karel Jaromír Erben - KYTICE

15 Zdroje:


Stáhnout ppt "Ukázky lidových pohádek, práce s texty pohádek."

Podobné prezentace


Reklamy Google