Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiál pro audiopomůcku zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiál pro audiopomůcku zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami."— Transkript prezentace:

1

2 Materiál pro audiopomůcku zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Audiopomůcka č. 2 – výukový materiál Název: Máša a medvěd Autor: Mgr. Alena Šilhavá

3 Máša a medvěd

4 Jednou se děvčata chystala do lesa a na jahody. Přišla i pro Mášenku. Byl jednou jeden dědeček a babička. Ti měli vnučku Mášenku. Dědečku a babičko, pusťte mě s děvčaty do lesa! Jdi, ale nevzdaluj se od ostatních, ať nezabloudíš!

5 Děvčata přišla do lesa a začala sbírat jahody. Mášenka však zašla za jeden, za druhý pařízek, zašla za jeden, za druhý stromeček…

6 Haló, kde jste kdo! A tak chodila Mášenka lesem sem tam, až docela zabloudila. Děvčata Mášu neslyšela, ani se neozvala. …a kde už byla ostatní děvčata!

7 Přišla na odlehlé místo, a hle, vidí chaloupku! Máša strčila do dveří a dveře se otevřely.

8 V té chaloupce bydlel velikánský medvěd. Ale právě nebyl doma, chodil po lese.Máša vešla do chaloupky a sedla si na lavičku u okna. Sedí a přemýšlí. Kdopak tu asi bydlí? Proč nikoho není vidět? Ha, teď tě nepustím! Budeš bydlet se mnou. Budeš topit v kamnech, budeš vařit kaši a tou kaší mě krmit. Když se večer vrátil domů a uviděl Mášenku, zaradoval se.A tak Mášenka zůstala v chaloupce s medvědem.

9 Beze mě nikam z chaloupky nechoď, kdybys utekla, stejně tě chytím a potom tě sním! Mášenka začala přemýšlet, jak by medvědovi utekla. Kolem dokola je les, na kterou stranu jít neví, zeptat se není koho. Přemýšlela, přemýšlela, až na to přišla. Medvěde, medvěde, pusť mě na den do vesnice; zanesu babičce a dědečkovi výslužku. Ne, zabloudila bys v lese. Dej mi tu výslužku, sám ji tam donesu. To se Máše hodilo! Napekla koláče a připravila velikánskou nůši. Jednou se medvěd vrací z lesa. Medvěd odchází na celý den do lesa.

10 Dobrá, dej sem tu nůši! Podívej se, do té nůše dám koláče a ty je zaneseš dědečkovi a babičce. Ale pamatuj si: nůši po cestě neotvírej a koláče nevytahuj. Já si vlezu na doubek a budu na tebe dávat pozor! Jdi na zápraží a podívej se, zdali neprší! Sotva medvěd vyšel na zápraží, Mášenka vlezla do nůše a dala si koláče na hlavu.Medvěd se vrátil a vidí, že je nůše připravena. Dal si ji na záda a šel do vesnice.

11 Jde medvěd mezi smrčky, cape mezi jahodníky, stoupá na pahorky. Šel a šel, unavil se a povídá. Sednu si na souček, vezmu si koláček. Já tě vidím! Nesedej na souček, neber si koláček! Přes tmavý les babičce, dědovi koláčky nes! Podívejme se, jak se bystrozraká, všechno vidí! Zvedl nůši a šel dál. A Mášenka z nůše.

12 Šel a šel, šel a šel, zastavil se, sedl si a povídá. Sednu si na souček, vezmu si koláček. Já tě vidím! Nesedej na souček, neber si koláček! Přes tmavý les babičce, dědovi koláčky nes! Vida jak je chytrá! Sedí vysoko, vidí daleko! Vstal a šel rychleji. A Mášenka znovu z nůše.

13 Přišel do vesnice, našel dům, kde bydlel dědeček s babičkou a křičí. Odemkněte, otevřete! Přinesl jsem Vám od Mášenky výslužku! Copak je v té nůši? To je přeci naše Máša! Dědeček a babička se zaradovali a pochvalovali si, jak je jejich vnučka chytrá. Medvěd se polekal, postavil nůši u vrat a pustil se horempádem do lesa. Vtom vyšla babička a dědeček k vratům a vidí, stojí tam nůše. Psi medvěda ucítili a vrhli se na něho. Přibíhají ze všech dvorů.

14 Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

15 I lustrace: Kristýna Šilhavá (Máša, medvěd, babička, dědeček, nůše), ostatní obrázky: Microsoft Office Zvuk: Vypravěč: Kristýna Šilhavá Máša: Kristýna Šilhavá Medvěd: Libor Šilhavý Babička: Alena Šilhavá Dědeček: Marek Šilhavý Text: BULATOV, Michail. Veselé pohádky a říkadla. Přel. Z. Trochová, B. Součková. 6. vydání. Praha: Lidové nakladatelství, 1969. 160 s.


Stáhnout ppt "Materiál pro audiopomůcku zpracovanou v rámci projektu Informační technologie proti bariérám ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami."

Podobné prezentace


Reklamy Google