Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení s pojmy povolání a volný čas. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

2 Práce a volný čas

3 Dospělí lidé chodí do zaměstnání. Vykonávají určité povolání. Jejich práce je buď fyzická, nebo duševní. Každá práce je ale důležitá.

4 Tajenka – názvy povolání AN Staví domy Maluje pokoje Pomáhá doktorovi Léčí pacienty Peče pečivo Řídí dopravu IIA Stříhá vlasy

5 Tajenka – názvy povolání KADEŘNICE Staví domy Maluje pokoje ZEDNÍK MALÍŘ Pomáhá doktorovi Léčí pacienty PEKAŘ Peče pečivo SESTR A LÉKAŘ POLICISTA Řídí dopravu Stříhá vlasy

6 Dělání písnička z pohádky Princové jsou na draka zazpívejte si Když máš srdce zjihlé, když máš potíže, tak dej cihlu k cihle, těsto do díže. Upeč třeba chleba, postav třeba zeď, žal se krásně vstřebá, začni s tím hned teď, začni s tím hned teď. Dělání, dělání všechny smutky zahání, dělání, dělání je lék. Dělání, dělání to nám úsměv zachrání, dělání, dělání je lék.

7 Uhodneš povolání? Pekař peče. Hodinář opravuje. Řezník vyrábí. Zahradník pěstuje. Doktor léčí. Malíř maluje. Obuvník opravuje. Řidič řídí.

8 Jak se staví dům? Jaká povolání jsou potřeba? Na stavbě domu pracuje mnoho lidí různých povolání. Architekti a inženýři začínají s plány. Bagristé a kopáči vyhloubí základy. Zedníci, jeřábníci a betonáři staví. Topenáři, instalatéři, pokrývači, malíři, elektrikáři a kladeči parket připraví dům k bydlení. Až potom přijede stěhovací auto s nábytkem a lidé začnou bydlet.

9 Básničky Zedník Jiří Žáček Cihlu k cihle, cihlu k cihle, nabrat maltu na lžíci. Cihlu k cihle, cihlu k cihle – tak stavějí zedníci. Dům je pevný jako hrad, můžeme se stěhovat. Jeřábník Hana Prokšová Jirko, Oldo, pojďte se mnou, abyste to viděli. Jak můj táta na jeřábu umí zvedat panely.

10 Jaké řemeslníky potřebujeme při stavbě domu? Klempíř Zedník Pokrývač TopenářTesař Elektrikář Malíř Instalatér

11 Umíš odpovědět na tyto otázky? Jaké povolání mají tví rodiče? Jaká je náplň jejich práce? Čím by jsi chtěl(a) být, až budeš velký(á)? Co bude náplní tvé práce?

12 Volný čas, zábava, koníčky. Jak trávíš svůj volný čas? Co rád děláš? Dokážeš se zabavit? Máš nějaké koníčky? Jaké koníčky mají tví rodiče? Trávíte spolu s rodiči váš volný čas?

13 Koníčky

14 Náměty na činnost: Vyprávějte o práci svých rodičů. Zahrajte si na redaktory. Ptejte se kamarádů, čím by chtěli být, až budou dospělí. Nakreslete, jaké povolání se vám líbí? Napište, jak trávíte svůj volný čas, jaké máte záliby, s kým si rádi hrajete. Zkuste vymyslet básničku na nějaké povolání. Zahrajte si na Řemesla.

15 Použité zdroje a materiály: Obrázky z galerie Klipart ŠTIKOVÁ, Věra. Prvouka 3, Pracovní sešit pro 3.ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2002, ISBN 80-7289-045-X. www.karaoketexty.cz/texty-pisni/pohadkove-pisne/delani-uklizi-68941


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google