Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). 1

2 Půda Půda je velmi složitá soustava, lišící se v různých místech Země podle toho, z kterých hornin vznikala, kolik vzduchu, vody a humusu (zbytků organismů) obsahuje a jak ji ovlivňují organismy a prostředí. Půdy vytváří na pevninách obal, kterému se říká pedosféra. Půda vzniká zvětráváním hornin (žula, čedič, rula atd.). Činitelé ovlivňující vznik půdy: sluneční záření, změny teploty, voda, led, vzduch, vítr, gravitace, organismy.

3 Minerální látky v půdě Organismy přijímají minerální látky z půdy, vody a potravy (sodík, fosfor, draslík, hořčík, vápník atd.). Minerální látky se do půdy a vody dostávají ze zemské kůry, která je tvořena horninami a nerosty (minerály). Obsah minerálních látek je mnohdy rozhodující pro to, které organismy se v prostředí budou vyskytovat (jiné organismy žijí ve sladkých vodách, jiné v mořích, jiné rostliny rostou na vápenitých, nebo na kyselých půdách atd.).

4 Škodlivé látky v půdě Spolu s minerálními látkami se do organismů dostávají i látky nežádoucí, které jsou pro tělo škodlivé (toxické): těžké kovy – olovo, kadmium, rtuť, chrom atd. radioaktivní látky; velké množství některých biogenních prvků – síra (okyselování půdy, vody), dusík (dusičnany v pitné vodě mohou vyvolat tzv. modrání kojenců) atd.

5 Žula

6 Čedič

7 Křemen

8 Půdní profil

9 Test Jak vzniká půda? Kteří činitelé ovlivňují vznik půdy?
Co vzniká v půdě ze zbytků organismů? Odkud přijímají organismy minerální látky? Co patří mezi látky toxické?

10 Řešení testu zvětráváním hornin
sluneční záření, změny teploty, voda, led, vzduch, vítr, gravitace, organismy humus z půdy, vody a potravy těžké kovy (olovo, kadmium, chrom atd.), radioaktivní látky, velké množství některých biogenních prvků (síra, dusík)

11 Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 5. Eurico Zimbres. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 6. Synek125. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 7. Rob Lavinsky. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Str. 8. US Department of Agriculture. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google