Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky"— Transkript prezentace:

1 Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Jé, to jsou malé kostičky? Pan učitel položil před žáky dvě malé kostičky. Měly tvar krychle. To jsou krychle. Správně. Jsou to malé krychličky.

3 Mohou mít různou hmotnost?
Mají stejný tvar, ale třeba se v něčem liší?

4 Nejdříve zjistíme jejich
objem.

5 krychle pomocí pravítka.
Já změřím strany této krychle pomocí pravítka. A já této krychle.

6 Strany obou krychlí měří 10 mm. Kolik měří strany krychlí? Když si otevřete tabulky pro základní školy, tak tam se dozvíte, jak se vypočítá objem krychle. Ale jak vypočítáme jejich objemy?

7 A A teď je zvážíme. Správně, obě krychličky mají stejné
objemy a to V = 1 cm. 3 Dosadíme-li do vzorce V = a . a. a V = 1 cm . 1 cm. 1 cm = 1 cm 3

8 1 Tmavě šedá krychlička má hmotnost m = 7,8 g = 0,0078 kg
Jakou hmotnost mají krychličky? Světle šedá má hmotnost m = 2,7 g = 0,0027 kg Tmavě šedá krychlička V = 1 cm 3 m = 7,8 g = 0,0078 kg Světle šedá V = 1 cm m = 2,7 g = 0,0027 kg = 0, m 1 Naměřené hodnoty zapíšeme do tabulky:

9 Teď si položíme otázku z jaké látky jsou zhotoveny tyto 2 krychličky.
A jak to zjistíme? A to je správná otázka. Určíme to podle hustoty dané látky. 9

10 A z těchto vypočítaných čísel
Hustotu látky, ze které je zhotoveno nějaké těleso, vypočítáme tak, že hmotnost tělesa dělíme jeho objemem. To je fyzikální veličina? Ano, to je fyzikální veličina, značí se řeckým písmenem ró a vypočítá se: = m / V ρ Jednotkou je kg / m 3 A z těchto vypočítaných čísel zjistíme, z jaké látky jsou krychličky? Světle šedá krychlička V = 1 cm 3 = 0, m Tmavě šedá krychlička m = 7,8 g = 0,0078 kg m = 2,7 g = 0,0027 kg = m / V = 0,0027kg / 0, m ρ = 2400 kg / m ρ = m / V = 0,0078 kg / 0, m = kg/ m

11 A teď už najdeme ty látky?
Ano, hustota tmavě šedé krychličky je = kg / m 3 ρ Hustota světle šedé krychličky je 3 A teď už najdeme ty látky? 3 ρ = kg /m Ano, v tabulkách najdeme hustotu kg / m , což by mohlo odpovídat naší hustotě, hustotě železa. 3 Hustota kg /m , odpovídá hustotě hliníku. 3 Na základě vypočítaných hustot látek jsme zjistili, že jedna krychlička je ze železa a druhá z hliníku.

12 Já vím, jak budeme postupovat. Objem změříme
pomocí odměrného válce. Pak těleso zvážíme, dosadíme do vzorce, vypočítáme hustotu a v tabulkách najdeme, z jaké látky je těleso. Co když to těleso nebude mít pravidelný tvar? mít Správně!

13 ? Výpočet Tak si dáme příklad, kterým zjistím,
zda jste látku pochopili. Urči kov, jehož odlitek má objem 1,6 m a hmotnost 12,56 t. 3 Látka: Odlitek je z ocele. ? Zápis: V = 1,6 m m = 12,56 t = kg ρ = ? 3 = m V kg 1,6 m = kg / m Výpočet Výpočet: [ kg / m ] 3

14 Zdroje obrázků: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < < < < <


Stáhnout ppt "Animovaná hodina fyziky na téma: hustota látky"

Podobné prezentace


Reklamy Google