Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE"— Transkript prezentace:

1 EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
VÝCHODNÍ BLOK 2. část

2 Sovětský svaz V čele SSSR stál generální tajemník ÚV KSSS
uč. s V čele SSSR stál generální tajemník ÚV KSSS (ÚV = ústřední výbor kom. strany SSSR) 1964 se jím stal Leonid Brežněv. vedoucí úlohu ve státě měla výhradně komunistická strana.

3

4 Zemědělství zaostávalo:
uč. s. 116 Zemědělství zaostávalo: Proč nefungovalo? Jak konkrétně se tato skutečnost projevovala? Odchod lidí z vesnic do měst, nízká produktivita práce, nedostatek techniky - obilí a potraviny se musí dovážet!!!

5 SSSR největší stát světa
obrovské plochy zemědělské půdy, zásoby uhlí, ropy, nerostů, lesy, … přesto nebyl schopen svůj potenciál využít proč? ………………………………………………………………….. která hospodářská odvětví se zde rozvíjela, která nikoliv? …………………………………………………………………… uč. s. 116 kvůli politický cílům se hospodářství rozvíjelo nerovnoměrně těžký a zbrojné průmysl – ano X spotřební - ne

6 Do kterých oborů SSSR nejvíce investoval? Proč?
Co přispělo k hospodářskému zhroucení Sov. svazu? Obrovské investice na zbrojení a kosmický výzkum způsobily hospodářské problémy + válka v Afganistánu a podpora kom. režimů ve světě!!!

7 Michail Sergejevič Gorbačov
Uvědomoval si nutnost reforem (omezit výdaje na zbrojení, kosmický výzkum a podporu komun. režimů). Zahajuje tzv. PERESTROJKU = přestavbu a GLASNOSŤ = omezení cenzury a větší informovanost občanů. 1986 – jaderná elektrárna Černobyl VIDEO: Černobyl -

8 Podniky získaly samostatnost, povoleno je soukromé podnikání.
A) jak se měla zvýšit produktivita hospodářství? B) jaké měly změny v hospodářství důsledek? C) jak se změnil vztah Sovětského svazu k ostatním státům východního bloku? Podniky získaly samostatnost, povoleno je soukromé podnikání. poklesla živ. úroveň, nezaměstnanost. SSSR se rozhodl nepodporovat kom. režimy v jiných zemích.

9 1. Atlas 54/7 Zakresli a zapiš do mapky jednotlivé státy, které tvořily Sovětský svaz.

10

11 Prezidentem Boris Jelcin; Vzniká SNS (Společenství nezávislých států).
ROZPAD SSSR 1989 – končí komunismus 1991 – konec SSSR; Prezidentem Boris Jelcin; Vzniká SNS (Společenství nezávislých států). 2. Atlas 49/5 Kdy a ve kterých státech východního bloku byly svrženy komunistické režimy? Vytvoř pořadí z těch zemí, kde režim padl v roce 1989.


Stáhnout ppt "EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google