Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století."— Transkript prezentace:

1

2 Č í n a Velmoc 22. století

3 Čína je nejlidnatější země světa.
Rozlohou zaujímá třetí místo. V hospodářském růstu zaznamenává v posledních letech obrovský rozvoj. Na území Číny existovala mohutná Říše středu už v době, kdy v Evropě žádné státní útvary nebyly. Éra císařství skončila a od roku 1949 zde vládne komunistický režim. Mao Ce-Tung byl komunistický diktátor, který potíral soukromé vlastnictví, ale i staré tradice a náboženství. Dnes je mnoho Číňanů nevěřících, ostatní vyznávají buddhismus nebo konfucionismus. Ve kterých oblastech Číny žije nejvíce lidí a proč?

4 V 80. letech minulého století bylo dovoleno svobodně obchodovat, vlastnit majetek a země se otevřela zahraničním investicím. Nadále vládne komunistický režim, ale hospodářství má kapitalistické rysy. Jaké vymoženosti a objevy přinesli čínští učenci světu?

5 Čína má bohaté zdroje nerostných surovin.
Vyhledej v atlasu, jaké suroviny se v Číně těží? Vyrábí se železo a ocel, rozvíjí se chemický průmysl. Tradičními odvětvími jsou textilní průmysl a výroba porcelánu. Spotřební výrobky se vyváží do celého světa. Velikost čínského trhu láká zahraniční firmy. Města se rychle rozrůstají, modernizují, doprava se zlepšuje.

6 V zemědělství je zaměstnáno stále hodně lidí, životní úroveň na venkově je mnohem nižší než ve městech. Čína je v produkci potravin soběstačná. Ze školního atlasu vyčti, které plodiny se zde pěstují. Na severovýchodě se pěstuje především pšenice, řepa cukrovka a brambory, na jihu je hlavní plodinou rýže, cukrová třtina, sója a tabák. Západní oblasti jsou zaměřeny na pastevectví, chov prasat, drůbeže a ovcí.

7 Čína má přes 1 miliardu obyvatel, ročně přibyde 15 miliónů lidí
Čína má přes 1 miliardu obyvatel, ročně přibyde 15 miliónů lidí. Vysoké přírůstky znamenají pro zemi velký problém, hlavně se zvyšuje spotřeba potravin. Vláda se snaží zavést regulaci v počtu dětí v rodině. Velká města se rychle rozrůstají, asi třicet má přes milion obyvatel. Vyhledej v atlasu velká čínská města.

8 Politickým problémem Číny je Tibet
Politickým problémem Číny je Tibet. Toto území bylo násilím zabráno v roce 1950 a připojeno k Číně. Tibeťané marně usilují o nezávislost. Součástí Číny se v roce 1997 stala bývalá britská kolonie Honkong, významné finanční a obchodní centrum Asie.

9

10 ZHOUZHUANG

11

12

13 Použité zdroje: Fotografie z osobního archivu autora.


Stáhnout ppt "Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google