Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_06_Vatikán Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

3 Vatikán

4 Vatikán Rozloha 0,44 km² Počet obyvatel 444
Hlavní město Citta Del Vaticano Jazyk latina, italština Papež Benedikt XVI. Měna euro

5 Vatikán Vatikán je nejmenší samostatný stát na světě. Je součástí italského hlavního města Říma. Byl založen na pravém břehu Tiberu. Je to stát církevní, kterému vládne římský biskup – papež. Papež má svou osobní stráž.

6 Švýcarská garda – vatikánská armáda
Švýcarská garda je nejmenší a zřejmě i nejstarší vojenský útvar na světě. Jsou to katoličtí Švýcaři ve věku 19 – 25 let, jejich výška je minimálně 1,78 m. V současnosti má tato jednotka 80 halapartníků, 23 poddůstojníků, 4 důstojníky, 2 bubeníky a jednoho kaplana. Současným velitelem gardy je Daniel Rudolf Anrig. Úlohou těchto vojáků je nezištně, udatně a věrně sloužit papeži, v případě nutnosti jsou připraveni za papeže položit i život.

7 Vatikán Vlastní území Vatikánu zahrnuje baziliku sv. Petra, Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem a Vatikánské zahrady. Svatopetrské nádvoří je ve tvaru rozevřené lidské náruče, což má symbolizovat otevřenou náruč církve, vítající věřící. Středu nádvoří dominuje žulový obelisk přivezený z Egypta. Vedle obelisku jsou dvě fontány z poloviny 17. století.

8 Vatikán Chrám sv. Petra Stojí na posvátném místě, kde byl ukřižován a pohřben apoštol Petr. Výstavba dnešní baziliky byla započata v roce 1505 za papeže Julia II. Celá stavba byla dokončena v roce 1629. Do baziliky se vejde lidí

9 Vatikánské zahrady Vatikánské zahrady tvoří park, který zaujímá více než polovinu území městského státu Vatikán. Zahrady jsou na severu, jihu i na západě vymezeny hradbami Vatikánu. Na východě je ohraničuje bazilika sv. Petra. Je zde možno nalézt parkový lesní porost ve stylu anglické zahrady, ale i pečlivě udržované, geometricky uspořádané záhony. Jedná se o jedinečnou oázu zeleně v centru Říma. O celý komplex pečuje zhruba třicet zaměstnanců.

10 Opakování žlutá bílá Na vatikánské vlajce jsou dvě barvy……………….a………………… V čele Vatikánu je papež………………………… , kterého hlídá jeho osobní …………….. Jedná se o mladé věřící ………………………. Vatikán tvoří …………………………….náměstí, bazilika…………………………,……………………… palác a………………………….zahrady. Benedikt XVI. garda Švýcary Svatopetrské Sv. Petra Apoštolský Vatikánské Správnou odpověď ověř kliknutím pera na interaktivní tabuli.

11 Zdroje INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"

Podobné prezentace


Reklamy Google