Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části"— Transkript prezentace:

1 Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autoři: Ing. Petr Kundrata Název prezentace: (DUMu) Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části Ročník: 2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: březen 2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Motory – pevné části je poskytnout žákům informace o základních částech konstrukce motorů a podpora výuky ve vyučovacích hodinách. Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Automobily. Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Válce – úprava pracovní plochy.

3 Význam Úpravy pracovní plochy válců se užívají k zlepšení kluzných vlastností, zvýšení odolnosti a životnosti. U válců vytvořených přímo v bloku motoru z hliníkové slitiny nebo vložek válců z hliníkové slitiny je úprava pracovní plochy nutností.

4 Způsoby Tvrdé chromování – elektrochemický proces, galvanické nanesení vrstvy chromu na základní materiál, kterým může být ocel, litina nebo ocelolitina. Nikasil – galvanické nanesení vrstvy niklu s křemíkem, základním materiálem je hliníková slitina.

5 Obrázek 1: Nikasil

6 Alusil – blok válců nebo vložky válců jsou vyrobeny ze slitiny hliníku s vysokým obsahem křemíku. Po opracování se odleptá vrstvička hliníku mezi tvrdými krystaly křemíku. Obrázek 2: Alusil

7 Lokasil – obohacení pracovní plochy válce křemíkem při tlakovém lití.
Obrázek 3: Lokasil

8 Eloxování – vrstva oxidu hliníku na pracovní ploše válce, která vznikne při chemicko – tepelné úpravě povrchu. Kompozitní slitina MMC – základní hliníková slitina je zesílena uhlíkovými a keramickými vlákny.

9 Zdroje [1] KLŮNA, Jindřich a Jiří KOŠEK. Příručka opraváře automobilů. Vyd. 2. Brno: Littera, 1993, 482 s. ISBN X. [2] PILÁRIK, Milan a Jiří PABST. Automobily II. Praha: Informatorium, 2000, 136 s. ISBN [3] MALEC, Petr. Povrchové úpravy válců spalovacích motorů [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Zdroje obrázků [1] SCHAFER, A., SCHILING, U., SCHNAIBEL, S. Reconditioning of Aluminium engine blocks [online]. [cit ]. Dostupné na WWW: [2] SCHAFER, A., SCHILING, U., SCHNAIBEL, S. Reconditioning of Aluminium engine blocks [online]. [cit ]. Dostupné na WWW: [3] SCHAFER, A., SCHILING, U., SCHNAIBEL, S. Reconditioning of Aluminium engine blocks [online]. [cit ]. Dostupné na WWW:


Stáhnout ppt "Válce – úprava pracovní plochy Tematická oblast: Motory – pevné části"

Podobné prezentace


Reklamy Google