Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 12. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Ing. Jindřiška Baronová Tematický celek Ekonomika - Daně Ročník ČK3B – III. ročník, učební obor Datum tvorby Únor 2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Anotace: Tento digitální učební materiál je zpracován k výuce ekonomiky ve 3. ročníku (tematický okruh daně a daňová soustava) pro učební obory H/01 Kuchař-číšník, H/01 Číšník, H/01 Kuchař. Materiál charakterizuje daň dědickou, darovací a z převodu nemovitostí; kdo je poplatníkem, co je předmětem a jaká je výše daně. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

3 Daň dědická Poplatníkem je ten, kdo nabyl dědictví, tj. dědic.
Předmětem daně je nabytí majetku děděním. Její výše závisí na velikosti dědictví a vztahu dědice k zůstaviteli. Od daně je osvobozeno dědictví mezi příbuznými osobami zařazenými v I. a II. skupině (viz dále). Cena majetku nabytého dědicem se snižuje o prokázané dluhy zůstavitele, cenu majetku osvobozeného od dědické daně a přiměřené náklady spojené s pohřbem zůstavitele.

4 Daň darovací Poplatníkem je nabyvatel, tj. ten, kdo byl obdarován.
Předmětem je bezúplatné nabytí movitého majetku. Výše daně závisí na hodnotě daru a vztahu mezi dárcem a obdarovaným. Od daně je osvobozeno zejména nabytí věcí osobní potřeby, pokud hodnota majetku nepřekročí u osob I. skupiny částku 1 mil. Kč.

5 Pro účely výpočtu daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí jsou osoby zařazeny do tří skupin vyjadřujících vztah poplatníka k zůstaviteli, dárci (obdarovanému) nebo nabyvateli (převodci): I. skupina: příbuzní v řadě přímé a manželé. Sazba daně činí např. do hodnoty Kč 1 %.

6 II. Skupina: příbuzní v řadě pobočné (sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety), manželé dětí (zeťové a snachy), děti a rodiče manžela, manželé rodičů a další osoby, žijící ve společné domácnosti (které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele). Sazba daně činí např. do hodnoty Kč %. III. Skupina: ostatní fyzické osoby a právnické osoby. Sazba daně činí např. do hodnoty Kč %.

7 Daň z převodu nemovitostí
Platí se při prodeji nebo jiném úplatném převodu nemovitého majetku. Poplatníkem je prodávající. Její výše závisí na ceně nemovitosti. Sazba daně činí (od ) 4 % ze základu daně (cena nebo hodnota nemovitosti).

8 POUŽITÉ ZDROJE MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. Vyd. 1. Praha: Fortuna, ISBN PALYZOVÁ, Martina a Romana LEŠENAROVÁ. Ekonomika 3 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 159 s. ISBN s. ISBN Zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek"

Podobné prezentace


Reklamy Google