Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál."— Transkript prezentace:

1 EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál slouží ke zjištění finanční gramotnosti žáků, jejich představě a povědomí o směně, nejstarších platidlech a měně. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika/Finanční gramotnost Tematická oblast/téma Hospodaření domácnosti/Vznik peněz Výsledky vzdělávání Chápat vznik peněz Klíčová slovaSměna, platidlo, peníze, měna Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: 31. 10. 2012 Třída: I. PRŠ 2 Zdroj [ online]. [27-10-2012]. Dostupné z URL:

2 Směna je obchod, při kterém se vyměňuje zboží za zboží. Už v pravěku lidé směňovali zvířata za oheň, zbraně za jídlo….. Směna zboží za zboží je předchůdcem obchodování pomocí peněz. „Máš maso? Vyměním za kyj.“

3 PLATIDLA Postupem času se začala využívat jednoduchá platidla, většinou taková, o která měl každý zájem. Např. stříbrné pruty, krávy, plátno, obilí. Později začali lidé používat k placení zlato a stříbro. V současné době se jako platidlo používají peníze – mince a bankovky. PLATIDLO - ZBOŽÍ, KTERÉ MĚLO PRO VŠECHNY URČITOU HODNOTU, PROSTŘEDEK SMĚNY. VYMĚNÍM KRÁVU ZA 20 ZLATÝCH.

4  Jejich prostřednictvím uspokojujeme naše potřeby.  Používají se na určitém území po určitou dobu.  Slouží k nákupu nebo prodeji zboží a služeb.  Jsou všeobecně přijímaným prostředkem směny, kterým můžeme vyjádřit hodnotu jakéhokoliv zboží nebo služby.  MĚNA je konkrétní druh peněz, kterými se platí na určitém území. Naší měnou je koruna česká.

5 Naturální směna Zbožní peníze Kovové peníze Papírové peníze Bezhotovostní peníze

6 NAVRHNI SVOU VLASTNÍ BANKOVKU Kdo nebo co na ní bude a proč?


Stáhnout ppt "EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google