Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1

2 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu:Peníze Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_18_02 Autor:Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření:26.3.2013 Vyučovací předmět:Matematika, Občanská výchova Ročník:6. - 9. Vzdělávací oblast:Finanční gramotnost Vzdělávací obor:Matematika a její aplikace, Výchova k občanství

3 Tematický okruh:Peníze Téma:Nakládání s penězi Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM: 15 min Anotace / Metodický list:Prezentace má za cíl uvést žáky do výuky tématu finanční gramotnosti. Na snímcích 4 a 5 je slovo peníze v šesti různých jazycích, žáci mají určit tyto jazyky. Snímek 6 stručně shrnuje funkci peněz. Snímky 7 a 8 vysvětlují pojmy hotovost a bezhotovostní peníze. Na snímku 9 jsou uvedeny citáty o penězích, které by měly vyvolat diskuzi o jejich významu.

4 P ENÍZE

5 MONEY GELD PIENIĄDZE SOLDI TI Ề N ДЕНЬГИ

6 MONEY (anglicky) GELD (německy) PIENIĄDZE (polsky) SOLDI (italsky) TI Ề N (vietnamsky) ДЕНЬГИ (rusky)

7 Prachy, škvára, many, šupy, love,.... Mince, bankovky, peněžní karty, peníze v bance V minulosti peří, korálky, kamínky, mušle, plátýnka prostředky obchodu či směny vyměňujeme je za zboží či služby mohou sloužit i k vytváření a hromadění majetku (úspory) C O JSOU PENÍZE

8 H OTOVOST – HOTOVÉ PENÍZE - OBĚŽIVO Bankovky a mince V České republice je měnovou jednotkou koruna česká, zkráceně Kč. Mezinárodní zkratka naší měny je CZK. 1 koruna česká = 100 haléřů (1 Kč = 100 h)

9 B EZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Peníze uložené na účtech v peněžních ústavech Jejich hodnota je vyjádřena čísly, např. na výpisech z účtu. Byly zavedeny, protože není možné uskutečňovat veškeré platby hotovými penězi (není dostatek mincí a bankovek).

10 M OUDRÁ SLOVA.... Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst. indiáni kmene Cree Chceš-li ztratit přítele, puč mu peníze. české přísloví Peníze snáze odcházejí než přicházejí. Jan Amos Komenský Když promluví peníze, pravda zmlkne. řecké přísloví

11 Z DROJE : AUTOR NEUVEDEN. Citáty [online]. [cit. 26.3.2013]. Dostupný na WWW: http://www.e-citaty.cz/kategorie- citatu.php?pozice=50&kategorie=peníze AUTOR NEUVEDEN. Citáty o penězích [online]. [cit. 26.3.2013]. Dostupný na WWW: http://citaty.net/citaty-o-penezich/


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google