Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
PENÍZE Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na peníze.

3 PENÍZE

4 Co jsou to peníze Peníze jsou prostředkem směny
(v dobách minulých tuto úlohu plnily výrobky, vypěstované plodiny, zvířata) Peníze jsou zúčtovací jednotkou (cenu daného produktu nebo služby stanovíme nejlépe v penězích) Peníze jsou uchovatelem hodnoty ( vystupují jako jedna ze složek bohatství, mohou svou hodnot ztrácet, ale také získávat)

5 Formy peněz mincí a bankovek, depozit (vkladů na účtech v bankách),
cenných papírů – šeků a směnek

6 Bankovky Bankovka je cenný papír vydaný centrální bankou.
Nese určitou peněžní částku. Představuje bezúročný platební prostředek.

7 Hotovostní peníze Mince a bankovky Ochranné znaky bankovek Vodoznak
Okénkový proužek Ochranná vlákna oranžové barvy v papíru Mikrotext Soutisková značka Skrytý obrazec Opticky proměnlivá barva

8 Bezhotovostní peníze Bezhotovostní peníze obíhají v ekonomice, aniž by reálně existovaly Většinou mají podobu vkladů u bank. Bankovní účet si můžeme založit v jakékoliv bance, tím, že uzavřeme se zvolenou bankou smlouvu. Pohyb peněz na účtu se uskutečňuje odepisováním a připisováním částek, podle plateb majitele účtu. O pohybu peněz informuje banka klienta výpisem z účtu.

9 Způsoby placení Hotovostní Bankovkami, mincemi
Poštovními poukázkami (A,B,C) Bezhotovostní Příkaz k úhradě (internetbanking) Inkasní příkaz (internetbanking) Platebními kartami

10 Příkaz k úhradě Na základě tohoto příkazu odepíše banka částku z účtu klienta a připíše ji na účet příjemci platby. Tento příkaz může být: Jednorázový (provede jednu platbu) Hromadný (provede několik plateb) Trvalý (pravidelně ke zvolenému datu odešle platbu na účet příjemce)

11 Inkasní příkaz Při této formě placení, dává příkaz k inkasu příjemce peněz. Majitel účtu však musí dát své bance písemné svolení k inkasu. Má možnost si stanovit maximální částku, která mu může být inkasem odečtena.

12 Platební karty Umožňují nám: Vybírat hotovost z bankomatů
Platit s nimi v obchodech, hotelích, restauracích na internetu. Druhy platebních karet: Debetní (umožňují vybrat to co mám na účtu). Kreditní (umožňují čerpat povolený úvěr).

13 Zabezpečení platebních karet
PIN – osobní identifikační číslo, které nám bylo přiděleno k naší kartě. Při jakékoliv transakci platební kartou musíme tento PIN použít. Nikdy PIN nesdělujeme druhé osobě. Podpis – v některých případech postačí k transakci platební kartou jen podpis. (např. při použití embosovaných platebních karet)

14 Služby spojené s platební kartou
Mezinárodní platnost karty Cestovní pojištění Pojištění při ztrátě, nebo odcizení karty Asistenční služby pro automobilisty Tyto služby je možné si zvolit podle potřeby. Většinou jde o služby placené. V některých přídech jsou zdarma (např. pro držitele stříbrné nebo zlaté platební karty).

15 ZDROJE KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše; TESAŘOVÁ, Svatava. Finanční gramotnost [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google