Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace."— Transkript prezentace:

1 EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace slouží k seznámení s poštou jako institucí, která poskytuje mnoho služeb. Žák je seznámen s její činností a úkoly, na které se zaměřuje. Vzdělávací oblast Matematika a její aplikace Předmět Matematika/Finanční gramotnost Tematická oblast/téma Hospodaření domácnosti/Kde a jak platíme Výsledky vzdělávání Dokázat vysvětlit, kde a jak platíme Klíčová slovaPošta, poštovní poukázka, doručování zboží, poplatky, peníze Druh učebního materiálu PPT prezentace Typ vzdělávání Střední vzdělávání, 1. ročník Praktické školy dvouleté Ověřeno Datum: 21. 11. 2012 Třída: I. PRŠ 2 Zdroj [ online]. [16-11-2012]. Dostupné z URL:

2 Pošta je označení pro službu, která zajišťuje korespondenci, listovní služby, rozesílá zásilky, převádí peníze, vydává známky a podobně. Jedná se o jednu z nejstarších služeb, které jsou na světě provozovány. Tvoří součást každodenního života lidí na celém světě. Její správné fungování je důležité pro tuzemské i mezinárodní společenství.

3 K posílání peněz postačí, když si vyzvedneme a vyplníme správnou poštovní poukázku. Poštovní poukázky jsou doklady hotovostního i bezhotovostního platebního styku, které zavedla Česká pošta v podobě přesně stanovených předtisků Vyplníme potřebný typ poštovní poukázky a složíme peníze hotově na přepážce pošty nebo můžeme poslat peníze přes účet v bance, klient musí vyplnit i rubovou stranu poštovní poukázky, kde je příkaz k úhradě.

4 Typy poštovních poukázek poštovní poukázka typu A - využívá se na posílání peněz za poplatky,služby, pojistky atd. poštovní poukázka typu B - využívají je instituce k posílání peněz občanům poštovní poukázka typu C - používá se k hotovostnímu placení a při platbách mezi občany poštovní poukázky typu D - používá se k vyplácení peněz v hotovosti ve lhůtě jednoho pracovního dne po dni podání

5 Vybrané zboží je klientovi doručeno prostřednictvím pošty. Zboží zaplatíme po převzetí. Tomu se říká koupit zboží na dobírku.

6 Poplatky poště Za služby pošty platíme poplatky. Čím vyšší částku peněz posíláme, tím je vyšší poplatek. Při posílání balíčku závisí poplatek na jeho hmotnosti. Čím těžší balíček, tím vyšší poplatek.

7 OTÁZKY A ÚKOLY 1.Kdo je adresát a kdo odesílatel? 2.Jaké služby pošty využíváš? 3.Dokážeš správně vyplnit poštovní poukázku?


Stáhnout ppt "EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google