Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Peněžní gramotnost Název učebního materiálu: Hotovostní peníze Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: 2. 7. 2013 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: Mince, bankovky, ochranné prvky, hotovostní placení Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Ekonomika podnikání. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Tento materiál uplatní učitel při výkladu dané problematiky.

3 Hotovostní peníze  peníze jsou zvláštní prostředek směny, který je všeobecně přijímán při placení za zboží a služby nebo při úhradě dluhu.  mince a bankovky běžně používáme při placení v obchodech, v podnicích služeb, na poště, ukládáme do banky nebo shromažďujeme doma.

4 OCHRANA BANKOVEK PROTI PADĚLÁNÍ Bankovky jsou tištěny na speciálním bankovním papíře, který se odlišuje např. silou nebo zbarvením a je opatřen hlubotiskem ( např. pro nevidomé). Při výrobě se používá papír s ochrannými prvky.

5 OCHRANNÉ PRVKY BANKOVKY OBSAHUJÍ TYTO OCHRANNÉ PRVKY: Vodoznak – obrazec, který je zřetelný, podíváme-li se na bankovku proti světlu Okénkový proužek –vyroben z umělé metalizované hmoty, je zapuštěn do povrchu a vystupuje po 5 mm na povrch papíru. Na těchto stříbřitých okénkách je čitelná nominální hodnota bankovky. Při pohledu proti světlu je proužek viditelný celý. Ochranná vlákna – zapuštěna v papíru, oranžové barvy v délce 6 mm, jsou viditelná pouhým okem Mikrotext – je skryt na lícní straně bankovky v pruhu základní barvy a číselně označuje hodnotu bankovky. Na rubové straně bývá mikrotex slovně.

6 U bankovek vyšších hodnot – 1 000 Kč → více ochranných prvků Soutisková značka – obrazec, z něhož je z jedné strany bankovky vidět jedna část a z druhé strany druhá část. V průhledu proti světlu je značka vidět celá a její linky na sebe navazují. Skrytý obrazec – je viditelný, dáme-li bankovku ve výši očí do vodorovné polohy proti zdroji světla Opticky proměnlivá barva – podle toho, v jakém úhlu je bankovka proti světlu, mění se barva určitého prvku bankovky takto vytištěného. Na tisícikoruně je vytištěn stylizovaný lipový list v koruně stromu a barva se mění ze zlaté na zelenou. Iridiscentní pruh – na kraji bankovky

7 Vydávání peněz do oběhu Dozorem nad vydáváním peněz do oběhu je pověřen stát.. Činnost samotnou vykonává tzv. centrální banka ( u nás Česká národní banka). Emise –výdej peněz (tisk) Nejvyšší hodnota mince – 50 Kč Nejvyšší hodnota bankovky – 5 000 Kč

8 Hotovostní placení 1. Občané Nákupy hotovými penězi – při platbě nutno převzít doklad o prodeji (paragon), slouží pro případnou reklamaci Prostřednictvím dokladů - šeky poštovní poukázky pokladní složenky Při výběru nebo vkladu hotovosti na běžný účet se u větších částek používá tzv.výčetka platidel.

9 Hotovostní placení 1.Podnikatelé - používají výjimečně, nakupují na fakturu nebo za zboží či služby platí ihned při dodání Od roku 2004 musí být platby větších částek = nad 15 000 EUR (v ČR tuzemské platby podle aktuálního kurzu v Kč) prováděny bezhotovostně.

10 Poštovní poukázky 1. Poukázka A používá se velmi často firmy, které jsou příjemci peněz, uzavírají s poštou smlouvu, na jejímž základě jim pošta fakturuje cenu za tuto službu. Odesílatel za tuto službu neplatí. 2. Poukázka B slouží k proplacení hotovosti z účtů bank občané tak dostávají např. přeplatky elektřiny, plynu apod. Na poukázce je vytištěn plátce – odesílatel peněz. částku v hotovosti vybírá příjemce na poště 3. Poukázka C – slouží k proplacení peněz zaslaných hotově

11 Použité zdroje Učebnice – KLÍNSKÝ, P., CHROMÁ D., TESAŘOVÁ S., JANÁK M, Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol, Praha 2é13: NUOV, ISBN 978 – 80-87063-13-2 -ŠVARCOVÁ, j. Ekonomie stručný přehled –teorie a praxe aktuálně a v souvislostech učebnice. Zlín, CEED 2013. ISBN 978-80-903433-8-2 – KLÍNSKÝ P., CHROMÁ D. Finanční gramotnost - úlohy a metodika, Praha 2013, ISBN 978- 80-87063-26-2 -SKOŘEPA M., SKOŘEPOVÁ E. Finanční a ekonomická gramotnost prozákladní školy a víceletá gymnázia, 1. vyd. Praha: SCIENTA spol. s r. o. 2009, ISBN 978-80-86960-40-1 – KOLEKTIV AUTORŮ. Slabikář finanční gramotnosti – Učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti, 1. vyd. Praha: COFET, a. s., 2012, ISBN 80-254_4207-4 http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost http://www.mesec.cz http://www.business.center.cz


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google