Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst."— Transkript prezentace:

1 Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu)
Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst lidského kapitálu naší země i v relativně nepříznivých podmínkách, které současná společnost pro rodiny vytváří. Náležitou péči o růst lidského kapitálu považujeme za jeden z faktorů trvale udržitelného rozvoje společnosti.

2 Liberální pojetí: Lidský kapitál = vzdělání Křesťansko-demokratické pojetí: Lidský kapitál = výsledek dobré výchovy = vzdělání + pozitivní lidské hodnoty

3 4. Teoretický rámec našich úvah:
Jejich oprávněnost se opírá o shodu názorů předních demografů, že každý stát si musí najít svojí vlastní strategii podpory populační reprodukce. Cílem těchto strategií je zabránit jednak skokovému vývoji porodnosti a imigrace, jednak dlouhodobě nepříznivému vývoji Cíl udržení současné struktury a počtu obyvatelstva pomocí zvýšení prosté reprodukce je nereálný. Současná úhrnná plodnost je 1,17 dítěte na ženu, tedy poloviční, než by prostá reprodukce vyžadovala. V budoucnu lze dosáhnout stabilní populace na nižší úrovni, pomocí postupného zvyšování porodnosti na 1,6–1,8 dítěte na ženu a přijatelné míry imigrace. Oblastí, která patrně všude nejvíce ovlivňuje stav populační reprodukce společnosti, je problém slučitelnosti rodiny a zaměstnání.

4 Nedávno zveřejněný výpočet (P
Nedávno zveřejněný výpočet (P. McDonald 2004): V různých vyspělých státech je poměrně konstantní počet trvale bezdětných žen okolo 25 % a zhruba 15 % žen má 1 dítě. Pro dosažení prosté reprodukce by muselo ostatních 60 % žen mít průměrně 3,2 dětí. To je neuskutečnitelné. Státy se však liší právě v tom, kolik z těch 60 % žen má 3 a více dětí. U nás je právě toto procento velmi nízké. Otázka, kterou všichni řeší zní: Jak nalézt a nabídnout takový vztah mezi rodičovstvím a profesí, který by vyhovoval většině žen i mužů a který by umožnil narození více dětí z těch, které si rodiče přejí? Častější narození chtěného třetího dítěte v rodině je tedy patrně klíčovým momentem, na který by měla být podpůrná opatření směřována.

5 Nechceme rozlišovat dobré a špatné rodiny, ale je důležité hledat, jak podporovat ze všech rodinných funkcí to, co k růstu lidského kapitálu směřuje. Chybí zásadním způsobem služby, které by rodičům malých dětí snížily nadměrnou zátěž To je hlavním důvodem proč nezbývá prostor pro udržení dříve získané kvalifikace. Ve státech, kde se řešení problému slučitelnosti rodiny a profese lépe daří, je i lepší demografická situace.

6 12. Příklady potřebných služeb:
drobná pomoc v domácnosti doprovázení dětí do mimoškolních činností doprovázení matky s více dětmi drobné pochůzky a nákupy hlídání dětí doma nebo v blízké rodině poradenské služby služby cílené na posílení vztahů a výchovných kompetencí rodičů

7 Dostupnost těchto služeb pro početnější rodiny by byla umožněna tak, že náklady na ně by byly dodatečně rodičům uznány jako odpočet z daně. Je velmi pravděpodobné, že by tyto služby byly využívány i ve prospěch udržení nebo zvýšení kvalifikace rodiče na rodičovské dovolené a umožnily by zároveň formou krátkého úvazku příspěvek k ekonomickému zabezpečení rodiny.

8 Byl by možný postupný start celého systému, např
Byl by možný postupný start celého systému, např. kompenzací nákladů na některé služby pro čtvrté dítě a postupně přejít na třetí a rozšiřovat i sortiment služeb a dalších započitatelných položek. Nevidím jako špatnou státní investici do podpory aktivit, které realizují prakticky výlučně dobří rodiče.


Stáhnout ppt "Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst."

Podobné prezentace


Reklamy Google