Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4. Rozdělení střelných zbraní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4. Rozdělení střelných zbraní"— Transkript prezentace:

1 4. Rozdělení střelných zbraní
NÁZEV SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR: Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE: 4. Rozdělení střelných zbraní NÁZEV SADY: Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK: 3. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./1.5.00/ DATUM VZNIKU: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Cílem této prezentace je seznámení se s rozdělením zbraní, které rozšíří žákům naší střední školy znalosti v této oblasti. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole.

3 ROZDĚLENÍ ZBRANÍ

4 Zbraní rozumíme nástroj, popř
Zbraní rozumíme nástroj, popř. zařízení přizpůsobené k ranivému účinku na živý organismus nebo k ničení objektu. Zbraň by měla mít maximální ranivý účinek.

5 ROZDĚLENÍ ZBRANÍ Chladná zbraň Úderná zbraň Střelná zbraň

6 CHLADNÉ ZBRANĚ Působí na zvěř či člověka sekem nebo bodnutím čepele, která je vedena jílcem nebo ratištěm např. oštěp, dýka, meč, sekera, kopí.

7 ÚDERNÉ ZBRNĚ Účinkuje přeměnou pohybové energie na destrukci zasaženého místa např. mlat, kyj, palcát.

8 STŘELNÉ ZBRANĚ Vymršťují na dálku střelu rozrušující svou dopadovou energii zasažený cíl.

9 Otázka Co je střelná zbraň?

10 Odpověď Je zbraň která vymršťuje na dálku střelu rozrušující svou dopadovou energii zasažený cíl.

11 DĚLENÍ STŘELNÉ ZBRANĚ Podle zdroje pohybu Podle ovladatelnosti

12 PODLE ZDROJE POHYBU Mechanické-měly zdroj pohybu střely pružný prvek např. luk, kuše. Plynové-používají k vymrštění střely stlačený plyn. Palné-k uvedení střely do pohybu využívají buď energie střelného prachu, popř. zápalkové slože.

13 PODLE OVLADATELNOSTI Ruční Lafetované

14 RUČNÍ ZBRANĚ Krátké – k ovládání stačí jedna ruka -pistole a revolvery. Dlouhé - k ovládání je potřeba obou rukou – brokovnice, kulovnice.

15 LAFETOVANÉ ZBRANĚ Tyto střelné zbraně je nutné pro jejich hmotnost uložit na podstavec či lafetu – těžké kulomety, děla, houfnice.

16 PALNÉ ZBRANĚ Podle způsobu nabíjení: předovky a zadovky
Z hlediska konstrukce : jednoranové :opakovací :samonabíjecí :automatické

17 Podle účelu použití: zbraně vojenské
: zbraně lovecké : zbraně sportovní

18 AUTOMATICKÉ ZBRANĚ Dělení zbraní
Poloautomatické – střelec pouze míří a střílí. Samonabíjecí – má automatický funkční cyklus mechanismu s výjimkou spouštění. Samočinné – střílí dávkami nebo jednotlivými ranami.

19 VOJENSKÉ ZBRANĚ Jsou určeny k ničení živé síly protivníka a umlčení jeho techniky a zařízení všeho druhu. Lze dělit zbraně - konvenční - hromadného ničení

20 KONVENČNÍ ZBRANĚ Dělení - bodné, sečné, úderné - vrhací
- střelné, zvláště palné

21 ZBRANĚ PALNÉ Zákluzové - malé-pistole, samopaly
- velkorážové-kulomety, granátomety, automatické kanóny - dělostřelecké-houfnice,minomety, kanóny Bezzákluzové - aktivně-reaktivní - raketové

22 LOVECKÉ ZBRANĚ Jsou ruční palné zbraně, sloužící k lovu zvěře. Jejich účinek spočívá v kinetické energii střely, výjimečně v chemickém působení střely (narkotizační střela).

23 SPORTOVNÍ ZBRANĚ Jsou zbraně sloužící ke sportovní střelbě na terč. Všechny zbraně jsou zadovky na jednotný náboj s bezdýmým prachem. Patří sem zbraně mechanické a plynové.

24 POUŽITÉ ZDROJE KŘÍBEK, Jan Střelné zbraně I. Část
Vydalo Nakladatelství Brno 1995


Stáhnout ppt "4. Rozdělení střelných zbraní"

Podobné prezentace


Reklamy Google