Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_27MisS-17 Název tematické oblasti (sady) Technická příprava výroby Název vzdělávacího materiálu Obložení stěn Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je zaměřen na obložení stěn a stropů Klíčová slova obložení, stěna, velkoplošný materiál, pero, drážka, sokl, krycí lišta Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba, H/01 Truhlář Ročník II.- IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) 13.5. – 20,6.2012 Celková velikost 707 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Obložení stěn z VPM Obložení stěn patří mezi stavebně truhlářské výrobky. Obklady jsou zhotovovány z VPM. Používají se především DTD tl mm upravené dýhováním nebo laminováním. Obklady zhotovujeme hlavně z estetických důvodů, někdy tepelně izolačních.

3 Rozdělení obložení podle výšky
nízké – 100 – 125 cm střední – do výšky dveří vysoké – na celou výšku místnosti

4 Druhy obložení: hladké na přiznanou spáru na viditelné pero Obložení hladké – dílce mají na stranách spojení drážku, hrana je sražená brusným papírem, boky dílců nejsou dále upravené. V současné době se používají méně.

5 Obložení na přiznanou spáru - dílce mají na stranách spojení drážku, hrana je sražená brusným papírem, boky dílců jsou u tmavších povrchů upravené mořením bez lakování. V současné době se používají nejčastěji.

6 Obložení na viditelné pero - boky dílců jsou olepené dýhou nebo páskou, dílce mají na stranách spojení drážku, hrana je sražená brusným papírem, V současné době se používají méně často.

7 Pomocný materiál podkladní lišty krycí lišty sokl montážní materiál - vruty, hmoždinky, hřebíky, spony Podkladní lišty – mají průřez 15-20mm/45-60mm a délku 2-4metry, jsou vyrobeny nejčastěji ze smrku. Povrch stačí řezaný, někdy se jedna plocha lehce hobluje pro dosažení stejné tloušťky.

8 Krycí lišty - jsou vyrobeny
z masívu ve stejné dřevině jako obkladový materiál, nebo jsou upraveny mořením pro do- sažení požadovaného kontrastu. K obkladu jsou přichyceny kolářským hřebíkem.

9 Sokl – používá se ětšinou keramický a to tam, kde se často vytírá, dřevěný sokl jen tam, kde chceme dosáhnout barevného kontrastu.

10 Postup montáže – nejprve vytvoříme rošt z podkladních lišt, které uchytíme pomocí hmoždinek a vrutů. Vruty dáváme asi 60cm od sebe. Nastřelování je vhodné pouze u předpjatých betonů, toto uchycení neumožňuje vyrovnání roštu. Pro nízké obložení dáváme dvě řady podklad- ních lišt, pro střední tři řady a pro vysoké čtyři až pět řad podkladních lišt. Rošt vyrovnáme povelením vrutu a podložením podkladní lišty. Pro problémová místa je k uchycení možno použít kontaktní lepidla např. Soudal 48A, nebo 49A (tzv. tekutý hřebík).

11 Dílce z VPM se mohou přichytit pomocí hřebíku nebo vrutu přes drážku, nebo také pomocí spon.
Obkladové dílce u obložení s keramickým soklem je nutno uchytit na kolíky do podkladních lišt, jinak se svěsí. Pro vnější rohy obkladů volíme kolíkování. Krycí lišty jsou vyrobeny ve větší šířce, která umožní dopasování ke stěně. Uchycení krycích lišt je pomocí kolářských hřebíků.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google