Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_27MisS-11 Název tematické oblasti (sady) Technická příprava výroby Název vzdělávacího materiálu Technická příprava výroby - 5. část - Ekonomická příprava výroby - cenová tvorba Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál řeší především problematiku cenové tvorby Klíčová slova cena, tvorba, přirážka, konkurence, individuální kalkulace Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.- IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 204 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Technická příprava výroby 5
Technická příprava výroby 5. část Ekonomická příprava výroby – cenová tvorba

3 Ekonomická příprava výroby
zahrnuje tyto oblasti: cenovou tvorbu normování práce zajištění finančních prostředků

4 Cenová tvorba Cenu lze tvořit několika způsoby, mezi nejběžnější patří: odvození od konkurence použití obchodní přirážky individuální kalkulace stavebnicový způsob použití normativu kalkulační porovnání odvození ze zahraniční ceny (doprava, cla, DPH)

5 Stanovení ceny odvozením od konkurence patří mezi nejběžnější způsoby, důležité je vybrat takové výrobce, kteří tvoří skutečnou konkurenci. Charakter výroby – kusová-sériová výroba, odlišuje a řadí výrobce do určitých skupin.

6 Stanovení ceny použitím obchodní přirážky – tento způsob se používá nejčastěji při prodeji zboží, to je výrobku s nezměněným stavem. Přirážku stanovíme procentem z pořizovací ceny. Procento si stanovíme sami, je možno i odlišně pro každý typ zboží. Tato přirážka by měla krýt náklady firmy a také přiměřený zisk.

7 Stanovení ceny individuální kalkulací – tento typ cenové tvorby používáme zejména pro kusovou výrobu. Tato cenová tvorba má několik fází: zjištění čisté spotřeby materiálu v daném výrobku z kusovníku a výkresů zjištění hrubé spotřeby materiálu v daném výrobku – pomocí nářezových plánů nebo THN celkové ocenění materiálu pomocí hrubé spotřeby a vstupních cen

8 - kvalifikovaný odhad množství práce na
výrobku - stanovení zpracovacích nákladů z výrobního času a hodinové sazby - výrobní náklady - přiměřený zisk - cena bez DPH, cena s daní

9 Stanovení ceny stavebnicovým způsobem tento způsob se používá při záměně materiálu na výrobku. Ze známé ceny odečteme hodnotu použitého druhu materiálu a přičteme hodnotu materiálu požadovaného. Příklad: dýhované vnitřní dveře 900/1970 dýha BK stojí Kč. Kolik budou stát v provedení dub, když cena dýhy BK je 65Kč/m2 a DB 90Kč/m2 a THN dýhy je 1,8? 2200-2*2*1*1,8*65+2*2*1*1,8*90=2416Kč

10 Stanovení ceny normativem – používá se pro jednoduché opakující se operace např. hoblování palubek, dýhování a podobně. Cena na jednotku např. běžný metr, metr čtverečtní se stanoví individuální kalkulací, jedná se o tzv. normativ. Stanovení ceny na zakázku je pak jen násobení normativu daným množstvím.

11 Stanovení ceny kalkulačním porovnáním pro tuto cenovou tvorbu vybereme obdobný výrobek na trhu se známou cenou. Sestavíme kritéria a hodnocení jednotlivých kritérií Celkovým vyhodnocením všech kritérií dosáhneme poměru mezi cenami výrobků.

12 Odvození ze zahraniční ceny – do ceny se mimo ceny pořízení započítává také doprava, cla a DPH. Dovozní cla jsou různá pro různé země a také pro různé komodity.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google