Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_27MisS-16 Název tematické oblasti (sady) Technická příprava výroby Název vzdělávacího materiálu Obložení stěn Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je zaměřen na obložení stěn a stropů Klíčová slova obložení, stěna, palubka, suk, smolník, pero, drážka Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba, H/01 Truhlář Ročník II.- IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) 13.5. – 20,6.2012 Celková velikost 296 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Obložení stěn Obložení stěn patří mezi stavebně truhlářské výrobky. Obklady jsou zhotovovány z masívu i VPM. Obklady zhotovujeme hlavně z estetických důvodů, někdy tepelně izolačních.

3 Rozdělení obložení podle výšky
nízké – 100 – 125 cm střední – do výšky dveří vysoké – na celou výšku místnosti

4 Obložení z masívu: 1. palubky pero – drážka
patří mezi klasické dřevěné odklady vyráběné nejčastěji z SM, BO, MD a dalších dřevin. Šířka palubky bývá mm, tloušťka 12-20mm. Palubky se obchodní síti dodávají v kvalitě A, A/B, B, C, většinou jen hoblované, vyspravené, bez broušení. Třídění dle ČSN Palubky se montují povrchově upravené, přibíjejí se přes pero, výhodnější je použít spony.

5

6 2. palubky s prodlouženým perem
– tatranský profil – patří mezi klasické dřevěné odklady vyráběné nejčastěji z SM, BO, MD a dalších dřevin. Šířka palubky bývá mm, tloušťka 12-20mm. Palubky se obchodní síti dodávají v kvalitě A, A/B, B, C, většinou jen hoblované, vyspravené, bez broušení. Palubky se montují povrchově upravené, pro uchycení se používají spony.

7

8 3. srubový profil a jiné profily
používají se méně, prodávají se rovněž v obchodní síti nebo přímo u výrobců.

9 Třídy palubek: ČSN Třída A - černé tužkové suky do 5 mm; zdravé srostlé suky, částečně srostlé suky, křídlové suky; ojediněle vypadlé a poškozené hranové suky, není-li porušeno krytí; sukové zátky u max. 10 % dílců; vytrhaná vlákna v okolí suků do 20 % plochy suku; ojediněle smolníky do 2 × 25mm nebo stejné plochy; vlasové trhliny; dřeň na 1/3 délky o šířce max. 5mm; obliny na rubové straně není-li, není-li porušena drážka nebo pero; zárost kůry ojediněle do rozměru 5mm x 50mm nebo stejné plochy. Není dovoleno: vypadlé a shnilé suky, napadení plísněmi a houbami, napadení hmyzem

10 Třída B - dovolují se černé tužkové suky do 5mm, zdravé srostlé suky, částečně srostlé, černě ohraničené suky, dlouhé hranové suky a vypadavé suky do 10% šířky +50 mm, ojedinělé vypadavé suky, díry po sucích a shnilé suky do 15mm, sukové zátky ze stejné dřeviny Smolníky - do velikosti 2 mm x 35 mm nebo stejné plochy bez omezení, tři smolníky do šířky 6 mm a do celkové       délky 150 mm nebo stejné plochy v mm2, na každý 1,5 m délky. Dovoluje se dřeň a lehké barevné rozdíly. Nedovoluje se poěkození houbou, hmyzem.

11 Třída C obsahuje dílce, které nesplňijí požadavky třídy B, musí splňovat konečný účel použití.
Třída AB Je definována jako třída palubek, která obsahuje nejméně 40 % dílců třídy A a 60 % dílců třídy B.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google