Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_13_37HanO-1 Název tematické oblasti (sady) Programování a obsluha CNC Název vzdělávacího materiálu Výroba skříňky v programu Xilog Plus Druh učebního materiálu Výukový Anotace TECHNOLOGICKÝ POSTUP VÝROBY JEDNODUCHÉ SKŘÍŇKY, ZPRACOVANÝ V PROGRAMU Xilog Plus Klíčová slova XILOG Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-56-H/01 Truhlář, M/01 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Ondřej Hanák Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 823kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Ondřej Hanák. Dostupné z portálu

2 1.1. VÝUKOVÝ MATERIÁL K PŘEDMĚTU ŘÍZENÍ CNC STROJŮ
NÁZEV: TECHNOLOGICKÝ POSTUP VÝROBY JEDNODUCHÉ SKŘÍŇKY, ZPRACOVANÝ V PROGRAMU Xilog Plus Úvodní část:

3 Zadání výrobku Jedná se o skříňku z DTD-L 18 mm, dekoru calvados 388 od firmy Kronospan. Skříňka se skládá z půdy a dna, které jsou vloženy mezi boky, ze svislé mezistěny, polic a zad. Korpus uzavírají dvířka, které jsou zavěšeny na NK závěsech. Konstrukce je spojena na kolíky. Záda jsou přisponkované natupo. Celý korpus je postaven na plastových rektifikačních nožkách.

4 Nejprve si skříňku narýsujeme a zakótujeme

5 Poté si sestavu rozložíme na jednotlivé díly

6 Vysvětlíme si co to je program
Program je posloupnost příkazů, určující cyklus obrábění a je uložen jako soubor ve formátu PGM. Na začátku každého programu musí být uveden příkaz „HLAVIČKA“, který obsahuje základní informace o obráběném dílci a dále definuje obecné podmínky za jakých je obrábění prováděno. Za příkazem „hlavičky“ následují všechny ostatní příkazy (vrtání, frézování …).

7 Základy programování na CNC
Program může obsahovat různé profily (resp. geometrické trajektorie po kterých se spojitě pohybuje nástroj) a vrtání. Každý profil musí začínat příkazem pro "Automatické najetí (GIN nebo XGIN)" následovaný příkazem "Začátek frézování (G0 nebo XG0)". Poté následují příkazy popisující dráhu (trajektorii) nástroje. Posledním příkazem je "Automatické vyjetí (GOUT nebo XGOUT)".

8 Schéma CNC obrábění Výchozí bod je umístěn v levém horním rohu. Je to tzv. nulový bod, nebo též výchozí bod

9 Názorná ukázka: Pokud zadáme rozměry v ose X=100mm a v ose Y=250mm a 5 otvorů s roztečí 32mm, tak graficky znázorněno:


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google