Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MICROSOFT WINDOWS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MICROSOFT WINDOWS."— Transkript prezentace:

1 MICROSOFT WINDOWS

2 MICROSOFT WINDOWS Nejrozšířenější operační systém na světě. Zakladatelem Bill Gates (donedávna nejbohatší muž planety). K jeho užívání se využívá pracovní plocha a okna. Pracovní plocha = prostředí, které se jako první objeví po spuštění Windows (jsou na něm umístěny ikony a soubory ke spouštění programů Okna = po kliknutí na ikonu složky se otevře okno Nabídka Start = umístěna na liště (většinou vlevo dole), je v ní nabídka jednotlivých funkcí Microsoft Windows (všechny programy, nastavení, hledání souborů, nápověda…)

3 HISTORIE MS WINDOWS Windows 1
V listopadu roku 1985 uvedl Microsoft svoji historicky první verzi Windows, ovšem s neúspěchem. Microsoft vydání verze odložil o dva roky. V této první verzi se okna nedala překrývat, nýbrž byla řazena do fronty. Windows 2 Druhá verze na tom nebyla o moc lépe a vyšla o dva roky později, v listopadu Stále neměly takový úspěch a navíc byla jasně viditelná inspirace od konkurenčního Mac OS.

4 HISTORIE MS WINDOWS Windows 3
Třetí verze byla pro Microsoft osudová, po uvedení na trh v roce 1990 se za první půl rok prodalo 2 miliony kopií. Tím Microsoft pomalu poráží Apple, který začal mít problémy. Windows 3.1 Tento operační systém možná mnozí z vás již znají. Microsoft ho vydává v dubnu roku O rok později vychází síťová verze Windows NT 3.1 a další rok 3.5. Windows 95 Následuje menší zlom v historii Windows. Na trh přichází v roce 1995 nová verze Windows, která nově přináší složkové prostředí, známé z Mac OS již několik let. Ačkoli to na první pohled nevypadalo, jedná se stále o nadstavbu MS DOS. Do té doby nebylo nic úspěšnějšího než právě Windows 95. Apple v té době zažívá krušné okamžiky v podobě ještě větší ztráty.

5 HISTORIE MS WINDOWS Windows 98
Oproti Windows 95 pomalejší verze, stále nadstavbou MS DOS a vychází v roce Kvůli problémům vychází o rok později Second Edition, tedy Windows 98 SE. Windows 2000 Do nového tisíciletí Microsoft vydává Windows 2000, jeden z nejlepších systémů nejen té doby. Tento profesionální systém si získává oblibu ještě do dnes, ovšem nebude trvat dlouho a Microsoft jej přestane podporovat. Jako Advanced Server je představena i v provedení pro servery. Windows ME Verze Millennium Edition vychází v září téhož roku a je jakýmsi pokračovatelem Windows 98. Tím pádem stále nadstavbou MS DOS. Uživatelé se mohli setkat s problémy se stabilitou, kompatibilitou a celkově s kvalitou systému.

6 HISTORIE MS WINDOWS Windows XP
Právě rok 2001 byl ve znamení tohoto systému, který dnes můžeme najít na většině osobních počítačů. Přináší mnoho vylepšení, především ve vzhledové a funkční části a je opět o něco přívětivější k běžným uživatelům. Pracuje na jádru z verze NT 4.0. Je k dispozici ve verzích Home a Professional. O pár let později přichází Media Center Edition, tedy verze určená pro moderní domácnosti.   Windows 2003 server Nástupcem serverového řešení Windows 2000 je Windows 2003 Server, jak jinak než z roku Přináší řadu vylepšení, hlavně těch bezpečnostních.    Windows Vista Co se týče dat, dostali jsme se k současné verzi Windows s označením Vista. Zatím nejdelší dobu – bezmála 6 let, věnoval Microsoft vývoji této verze.  Windows 7

7 PŘÍSLUŠENSTVÍ V NABÍDCE START
Nabídka Start je hlavní branou k programům, složkám a nastavením počítače. Říká se jí nabídka, protože nabízí seznam možností, které jsou vám nabízeny. Pomocí nabídky Start se provádějí následující běžné činnosti: spouštění programů, otevírání běžně používaných složek, hledání souborů, složek a programů, úprava nastavení počítače, získání nápovědy k operačnímu systému Windows, vypnutí počítače, odhlášení od systému Windows nebo přepnutí na jiný uživatelský účet


Stáhnout ppt "MICROSOFT WINDOWS."

Podobné prezentace


Reklamy Google