Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování"— Transkript prezentace:

1 Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování
Autor: Regina Byrtusová Předmět: Český jazyk Třída: 4.,5. ročník Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Název a anotace: Slovesa II. část – časování, procvičování Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Určuje slovní druhy plnovýznamových slov a využívá je v gramaticky správných tvarech….. Využité materiály: Obrázky byly použity z klipartu Microsoft Office.

2 SLOVESA II. ČÁST ČASOVÁNÍ SLOVES

3 Časovat sloveso znamená měnit jeho tvar podle osoby a čísla.
Číslo jednotné 1. os. - já 2. os. - ty 3. os. - on, ona, ono Číslo množné 1. os. - my 2. os. - vy 3. os. - oni, ony, ona

4 ČAS PŘÍTOMNÝ Všechny tvary jsou jednoduché
ČAS PŘÍTOMNÝ Všechny tvary jsou jednoduché. V osobních koncovkách píšeme vždy i/í. Doplň a odůvodni: Nos_m ráda žlutý svetr.Ten už tvrdě sp_. Klubíčko se koul_. S kým to mluv_š? Oni se už určitě myl_.

5 Plaveme, budu stát, můžeš přečíst,
ČAS BUDOUCÍ Všechny tvary jsou složené. Skládají se z pomocného slovesa a infinitivu. Najdi slovesa v budoucím čase: Plaveme, budu stát, můžeš přečíst, bude svítit, maluje, chceme si zaběhat, seděla, kreslí, budou vařit.

6 ČAS MINULÝ Příčestí minulé je slovesný tvar, který končí na -l, -la, -lo, -li, -ly, -la
Sloveso v závorce dej do minulého času: (Pracovat) jsem na dvorku. Co jsi (číst)? V zimě jsme (lyžovat). Pes (zaštěkat). Děti si (hrát) venku. (Uvařit) jste už oběd?


Stáhnout ppt "Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_14 _Slovesa II. část - časování"

Podobné prezentace


Reklamy Google