Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4. Vypracoval: Bc. Martin Fojtík
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí MEIV Linux seznámení Ubuntu Obor: Mechanik Elektronik Ročník: Vypracoval: Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Co je vlastně Linux ? - původně název Linux označoval jen jádro operačního systému; - nově a stále častěji se Linux používá jako výraz pro celou linuxovou distribuci – tedy nejen jádro systému, ale i systémové nástroje, aplikace pro uživatele, hry, softwarové vybavení; - Ubuntu je název jedné z linuxových distribucí.

4 Hlavní Linuxové distribuce
- Např. Debian, z nějž Ubuntu vychází. - Mandriva Linux, openSUSE případně Fedora. Uvedené distribuce jsou zaměřeny obecněa pokrývají potřeby běžných uživatelů. -  Kromě  nich  existují  různé  specializované distribuce,  které  se  obvykle  zaměřují  na  nějakou konkrétní  činnost,  např.  zabezpečení  sítě  nebo záchranu dat z poškozených disků.

5 Úspěch Linuxu - Je důsledek svobody a otevřenosti.
- Stabilita, bezpečnost, výkon i flexibilita mají základ právě ve svobodě uživatelů – vývojářů, neboť každý, kdo tomu rozumí, si může systém upravit pro své potřeby. - Linux umí plně využívat nejmodernější superpočítače (na většině špičkových superpočítačů také běží).

6 Cena a šíření Linuxu - Důsledkem svobodné licence mimo jiné je, že můžete vzít DVD s Linuxem, vypálit je kamarádovi a bude to legální. - Důsledkem je i to, že Linux můžete někde dostat či stáhnout zadarmo – i to je v pořádku. - Neznamená to však, že Linux musí být nutně zadarmo. - Existují firmy, která se prodejem linuxových výrobků či služeb živí.

7 Co znamená Ubuntu ? - Ubuntu je africké slovo (ze zulštiny), které se obvykle překládá jako lidskost nebo také jsem tím, čím jsem díky lidem okolo mne. - Distribuce Ubuntu přináší podstatu Ubuntu do světa softwaru. mezi jeho přednosti patří obrovské množství uživatelů, kteří jsou ochotni poradit ostatním, překládat nebo se podílet na jeho vývoji.

8 Úvodní plocha Ubuntu

9 Použitá literatura Kolektiv autorů: Ubuntu 8.10 cz Příručka uživatele LinuxuIvan,Computers Press BRNO 2003

10 Děkuji Vám za pozornost Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010
Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google