Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Složení síťového transformátoru Transformátor je elektronický prvek, který přeměňuje elektrickou energii na energii magnetického pole, která se poté opět mění na energii elektrickou. Při tomto dochází ke změně velikostí obvodových veličin (napětí, proudu). Tato změna se nazývá transformace.

3 Transformátor se skládá ze tří základních částí: Primární (vstupní) cívka, sekundární (výstupní) cívka, magnetický obvod (jádro). Počet sekundárních cívek je neomezen. Na primární cívku síťového transformátoru se přivádí střídavé síťové napětí 230 V. Ze sekundárních vinutí odebíráme požadované sekundární výkony. Jádro síťového transformátoru je složeno z transformátorových plechů.

4 Funkce síťového transformátoru Transformátor plní v obvodu několik funkcí. Základními funkcemi transformátorů je transformace. Co je změna napětí, proudu i impedance na požadovanou hodnotu, galvanické oddělení částí obvodu. Tímto je možno oddělit vstupní (primární) obvod od výstupního (sekundárního) obvodu.

5 Princip činnosti transformátoru Činnost transformátoru je založena na elektromagnetické indukci. Přivedeme-li na primární vinutí síťového transformátoru napětí, objeví se na sekundární cívce transformované sekundární napětí. Na primární cívku transformátoru připojíme síťové napětí U 1 = 230 V. Svorky sekundárního vinutí jsou rozpojeny, přesto prochází primární částí transformátoru proud. Tento proud se nazývá magnetizační, vyvolává v jádře magnetický tok. Tento tok prochází jádrem, protíná závity sekundárního vinutí a indukuje v nich sekundární napětí U 2. Toto napětí můžeme měřit na svorkách sekundárního vinutí.

6 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY."

Podobné prezentace


Reklamy Google