Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:3. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Záznam na CD a DVD CD - (angl. Compact Disc) je velkokapacitní (680 MB, častěji 650 MB = 74 min. hudby, dnes nejčastěji 700 MB, ve skutečnosti se na ně vejde 701 nebo 702 MB – 80 minut) paměťové médium. Zaznamenávající pouze zvuk, který je na disku zaznamenán digitálně (číslicově) v binárním kódu. CD je konstrukčně velmi podobný gramofonové desce. Data jsou uložena ve spirále, která začíná uprostřed disku a je dlouhá téměř 5 km. Spirála je tvořena 20000 závity, šířka záznamové stopy je 0,5 mikrometru a vzdálenost (stoupání) dvou vedle sebe ležících stop je 0,65 mikrometru.

3 Disky DVD (Digital Versatile/Video Disk) Potřeba DVD disků byla vyvolána filmovým průmyslem. Data jsou na disku uložena ve spirále podobně jako u CD. Existují DVD dvojvrstevné i jednovrstevné. Dvojvrstevné disky se čtou pomaleji. Spektrum čtecího laseru u DVD má menší vlnovou délku, stopy na DVD jsou užší než na CD, data jsou většinou ukládána ve dvou vrstvách s různou úrovní odrazivosti a navíc oboustranně (DVD jsou bez potisku na jedné straně). Disky mají stejný průměr jako CD (12 cm), vyrábí se však i 8centimetrové DVD.

4 ● Historie a současnost DVD ● DVD-5: jedna strana, jedna vrstva, kapacita 4,7 GB DVD-9: jedna strana, dvě vrstvy, 8,5 GB DVD-10: dvě strany, jedna vrstva na každé straně, 9,4 GB DVD-14: dvě strany, dvě vrstvy na jedné straně, jedna vrstva na druhé, 13,2 GB DVD-18: dvě strany, dvě vrstvy na každé straně, 17,1 GB

5 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5.1 CD/DVD PŘEHRÁVAČE."

Podobné prezentace


Reklamy Google