Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Merkur.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Merkur."— Transkript prezentace:

1 Merkur

2 Umístění ve sluneční soustavě

3 Základní info Merkur je Slunci nejbližší a současně i nejmenší planetou sluneční soustavy. Planeta je tvořena přibližně ze 70 % z kovových materiálů a 30 % tvoří křemičitany. Vlivem velkého zastoupení kovů ve složení je Merkur druhou nejhustší planetou ve sluneční soustavě. Tvar planety je podobně jako v případě Venuše téměř dokonale kulový.

4 Povrch Merkuru Nejvýraznějším povrchovým útvarem Merkuru je prohlubeň Caloris Basin Vnitřek Caloris Basin je z části vyplněn pravděpodobně lávou Další kráter na merkuru se jmenuje Dvořák Teplotní rozdíly na Merkuru jsou největší v celé sluneční soustavě, -180° C na straně odvrácené od Slunce až po 430° C na straně vystavené slunečním paprskům

5 Krátery

6 Pozorování povrchu planety
Pozorování planety pozemskými teleskopy je složité kvůli blízkosti Slunce. Detailnější znalosti přinesla až dvojice sond, která kolem planety prolétla. První sondou u Merkuru byla americká sonda Mariner 10. V roce 2008 dorazilak planetě další sonda jménem MESSENGER. Snímky z těchto dvou sond umožnily prozkoumat povrch planety, který silně připomíná měsíční krajinu plnou impaktních kráterů, nízkých pohoří a lávových planin.

7 Mytologie V římské mitologii byl Merkur bůh obchodu, zisku, cestování, lsti, zlodějů a je také poslem bohů. Jeho protějškem a vzorem v řecké mytologii je bůh Hermés (také posel bohů) Merkur je podle Angelologie ztotožňován s andělem Rafaelem. Planetu Merkur nejdříve nazývali řekové dvěma jmény. Ráno se planeta jmenovala Apollo, večer Hermés.

8 Děkuji za pozornost Jan Machálek 9.B 11/5 2017


Stáhnout ppt "Merkur."

Podobné prezentace


Reklamy Google