Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L"— Transkript prezentace:

1 Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Předmět: Biologie                                                            Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík                          Datum vypracování:

2 Co jsou oční vady? Oční vady jsou poruchy vidění různého druhu. Některé jsou vrozené, jiné jsou důsledkem namáhání očí nebo úrazu, další přicházejí s věkem.

3 Dalekozrakost Dalekozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají až za sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Jejím projevem je špatná viditelnost postiženého na blízko umístěné předměty. Dalekozraké oko má bud čočku s malou lámavostí nebo je oční koule příliš krátká. Ve stáří se i původně zdravé oko stává dalekozrakým. Oční svaly ochabnou a ztrácejí schopnost dostatečně zakřivit oční čočku. Napravuje se brýlemi se spojnou čočkou

4 Krátkozrakost Krátkozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají už před sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Zpravidla je na příčině příliš dlouhé oko, výjimečně je příčinou zvýšená lomivost optického aparátu oka. Hlavním projevem je špatná viditelnost postiženého na vzdálené předměty. Myopie se napravuje brýlemi s čočkou rozptylkou. Hlavním příznakem myopie je neostré nebo zamlžené vidění do delší vzdálenosti.

5 Astigmatismus Astigmatismus  je refrakční vada, způsobující nepřesné zaostření světla na sítnici. V tomto případě nemá rohovka pravidelný kulový tvar, ale je v jedné ose nebo v obou dvou více či méně zakřivená. Tudíž místo toho, aby se mohly paprsky světla ze všech směrů spojit do jednoho ohniska na sítnici, vzájemně se míjí a na sítnici se potom projeví jako různě velké a zakřivené plošky. Astigmatismus lze korigovat speciálními brýlemi nebo kontaktními čočkami.

6 Šedý zákal Šedý zákal je onemocnění oční čočky. Zdravá čočka je průzračná část oka, která soustřeďuje světelné paprsky na sítnici a umožňuje vznik vnímaného obrazu. Při tomto onemocnění na ní vznikají neprůhledné skvrny. Šedý zákal se zhoršuje většinou během několika let. Mezi příčiny jeho vzniku patří především přibývající věk, dále pak úraz oka, cukrovka, obezita, nebo dlouhodobé užívání některých léků (zvláště kortikosteroidů). Riziko zvyšuje kouření a nadměrné pití alkoholu. Šedý zákal se léčí operativně nahrazením oční čočky umělou.

7 Šilhání Šilhání  je vada zraku, při které dochází k vychýlení směru pohledu jednoho oka od druhého.Méně často jsou natočeny špatným směrem obě oči. Šilhání bývá dědičné, nebo získané, např. po úrazu.  Dědičné šilhání vzniká v důsledku dioptrických vad, poruchy pohyblivosti okohybných svalů, případně vrozených nemocí mozku a očí (Downův syndrom, šedý zákal).Léčba bývá ambulantní (brýle, cvičení očí), nebo operativní.

8 Diabetická retinopatie
Diabetická retinopatie je pozdní komplikace onemocnění cukrovky. Vlivem zvýšené hladiny cukru vzniká onemocnění oční sítnice. Dochází k poškození očních cév, které mají za úkol zásobovat oční sítnici. V těžších případech vzniká krvácení do sítnice a sklivce, kdy nastává poškození zraku a vede až k slepotě. Onemocnění je nebolestivé, proto se na něj přijde až ve zhoršeném stádiu. Každý diabetik by měl alespoň jednou ročně navštívit očního lékaře.

9 Zdroje https://ocni-vady.zdrave.cz/


Stáhnout ppt "Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L"

Podobné prezentace


Reklamy Google