Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oko Kateřina Lasáková, V.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oko Kateřina Lasáková, V.A."— Transkript prezentace:

1 Oko Kateřina Lasáková, V.A

2 Obsah Lidské oko Oční koule Přídatné orgány Jak pracuje lidské oko
Oční vady a choroby Spojky a rozptylky Optické klamy Zdroje

3 Lidské oko Lidské oko je párový orgán, který umožňuje člověku vidět.
Zrakem přijímáme zhruba ¾ vjemů z okolí, dokáže rozlišit desítky milionů barev. Oko je umístěno v očnici. Okolní svět vnímáme trojrozměrně. Obor, který se zabývá očním lékařstvím se nazývá oftalmologie. Lidskému oku je nejpodobnější oko karibské medúzy.

4 Oční koule Rohovka (cornea) - 1 Komorová voda - 2 (humor aquosus)
Duhovka (iris) - 3 - zornice Čočka (lens) - 6 Bělima (sclera) - 7 Sklivec (corpus vitreum) - 8 Sítnice (retina) - 9 - tyčinky a čípky - žlutá skvrna Zrakový nerv - 10 (nervus opticus) - slepá skvrna

5 Přídatné oční orgány Oční víčka uzavírají očnice a tím oko chrání. Pravidelné mrkání očních víček způsobuje zvlhčování oka slzami. Zabraňuje se tím jeho vysoušení. Slzné žlázy jsou uloženy při okraji očnice a vytvářejí slzy. Z vnitřního koutku oka odtékají do slzného váčku a do nosní dutiny. Spojivka je tenká blanka, která vystýlá vnitřní plochu víček a odtud přechází na přední část bělimy. Končí na okrajích rohovky.

6 Jak pracuje lidské oko Oko umožňuje zaostřit paprsek světla na sítnici (retina). Všechny části oka, přes které paprsek světla prochází, jsou průhledné, aby co nejvíce zabraňovaly rozptylu dopadajícího světla. Rohovka (cornea) a čočka (lens) pomáhají paprsek světla spojit a zaostřit na zadní stěnu oka – sítnici. Toto světlo pak způsobuje chemické přeměny ve světločivných buňkách (tyčinky a čípky), které vysílají nervové impulsy zrakovým nervem (nervus opticus) do mozku. Světlo vstoupí přes rohovku, do oblasti vyplněné komorovou vodou (aquaeus humour), a dopadá na čočku skrz panenku (pupil, zornice). Ta se pomocí svalů (duhovka, iris) roztahuje a zužuje, čímž reguluje množství procházejícího světla. Pomocí svalů je také regulována čočka, která zaostřuje paprsky, aby se sbíhaly přesně na sítnici, kde vytvářejí převrácený obraz. Celá zbývající oblast oka je vyplněna sklivcem, který udržuje v oku stálý tlak a tím i tvar.

7 Oční vady a choroby Dalekozrakost - oko si vytváří obraz blízkých předmětů až za sítnicí. Oční svaly stářím ochabnou a ztrácejí schopnost dostatečně zakřivit oční čočku. Dalekozrakost se odstraňuje vhodnou spojkou, která zajistí, aby se paprsky z blízkých předmětů sbíhaly přesně na sítnici a vytvořily na ní ostrý obraz. Krátkozrakost - oko si obraz vzdálených předmětů vytvoří už před sítnicí. Krátkozrakost se odstraňuje vhodnou rozptylkou, která rozšíří svazek paprsků tak, aby se sbíhaly na sítnici a vytvořily na ní ostrý obraz vzdálených předmětů. Astigmatismus - jedna z nejběžnějších očních vad, je způsobena nepravidelností čočky a odstraňuje se cylindrickými čočkami Barevná vada - paprsky různých barev se nesbíhají všechny v jednom bodě Otvorová vada - projevuje se zejména při pozorování jasně svítících bodů: jasná plocha se zdá větší než stejná plocha méně osvětlená Barvoslepost - porucha vnímání barev, nelze ji léčit, ale většinou nezpůsobuje vážnější problémy Zelený zákal - bolestivý tlak očního moku vede k neostrému vidění, při operačním léčení se dnes používá laser Šedý zákal - čočka se zakalí a člověk vidí, jako by se díval přes pomalu zamrzající okno, nemoc se dnes léčí nahrazením poškozené čočky tenkou umělou čočkou

8 Spojky a rozptylky Základní druhy čoček:
Spojky:  1 — dvojvypuklá (bikonvexní)  2 — ploskovypuklá (plankonvexní)  3 — dutovypuklé (konkávkonvexní) Rozptylky:  4 — dvojduté (bikonkávní)  5 — ploskoduté (plankonkávní)  6 — vypukloduté (konvexkonkávní)

9 Optické klamy

10

11

12 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Oko
Sešit z fyziky, prima


Stáhnout ppt "Oko Kateřina Lasáková, V.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google