Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_02_15 fyzika Název Barva a rozklad světla Téma hodiny Barva Předmět Fyzika Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Seznámení se s tím jak barva vzniká a proměňuje se. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Odraz světla, lom světla, duha, světelné spektrum, polární záře. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje Viz. Poslední strana

2 Barva a rozklad světla

3 Jak vzniká barva předmětu
Světlo svítí na předmět a tento předmět část světla odrazí a zbytek pohltí. Předmět změní spektrum světla, které na něj dopadá či skrze něj prochází. Pozorujeme-li toto změněné spektrum, prohlásíme toto předmětem změněné spektrum za jeho typickou barvu.

4 Míchání barev

5 Rozklad světla optickým hranolem

6 Jak vzniká duha Na vzniku duhy se podílí lom, rozklad, odraz a interference světla ve velkém množství vodních kapek, které obklopují pozorovatele při současném svitu Slunce resp. Měsíce.

7 Polární záře Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji kolem 100 km (v ionosféře). Polární záři vzniká spolupůsobením slunečního větru a magnetického pole Země. Dochází k odtrhávání elektronů kyslíku a dusíku v ionosféře. Vytržené elektrony, ale přitahují protony jádra, a proto se vrací zpět do obalu atomů. Při návratu vyzáří energii, z které vzniká tento světelný jev.

8 http://www. sccg. sk/~durikovic/projects/HDRSky/img/rom_svetlo_1_02


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google