Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_01_05 občanská výchova Název Volební systém v ČR Téma hodiny Předmět Občanská výchova Stupeň/Ročník II. st., 7. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Pochopení fungování volebního systému ČR. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Volební právo, druhy voleb, volební místnost…. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Volební systém v ČR

3 Volby Volby jsou hlavním mechanismem zastupitelské demokracie, kterým občané vybírají vládnoucí politiky a podílejí se na chodu země. Vybírají jej při hlasování (vhazují volební lístek se jménem kandidáta do urny). Vítěz voleb získá právo rozhodovat o zásadních věcech dotýkajících se všech obyvatel. V České republice se volí prezident republiky, poslanci do Evropského parlamentu, poslanci do krajských zastupitelstev, zastupitelé do obecní samosprávy, senátoři do Senátu, poslanci do Poslanecké sněmovny. Volby probíhají na základě příslušných zákonů a osoba je do úřadu volena na dobu určitou.

4 Volební právo Občanské volební právo lze dělit také do dvou kategorií, a to aktivní volební právo od 18-ti let (právo volit) a pasivní volební právo od 21 let do zastupitelstva obce a poslanecké sněmovny, od 40 let do senátu a prezidentského úřadu (právo být volen). Volební principy jsou zakotveny v Ústavě. Detailně je problematika voleb zpracována ve volebních zákonech.

5 Volby Výsledky voleb do poslanecké sněmovny V roce 2010
Volební místnost

6 http://upload. wikimedia


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google