Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_12_Island Téma: Zeměpis 7.ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál lze využít jako prezentaci nového učiva, k procvičování nebo opakování již probraného učiva pro žáky 7. tříd s pomocí interaktivní tabule.

3 Island

4 Island Země ohně a ledu Ólafur Ragnar Grímsson Rozloha 103 125 km²
Počet obyvatel Hlavní město Reykjavík Hlava státu Ólafur Ragnar Grímsson Měna islandská koruna Jazyk islandština

5 Island Island je ostrov ležící na severu v Atlantském oceánu, těsně
pod polárním kruhem. Island v místním jazyce znamená ledová země, neboť velká část ostrova je pokryta pevninskými ledovci. Island je zároveň ostrovem ohně. Tvoří ho sopky, horké prameny a gejzíry. Island osídlili před více než lety Vikingové. Dodnes se zde mluví jejich jazykem.

6 Sopka Hekla

7 Horké gejzíry

8 Ledovec Vatnajökull

9 Island Islanďané sílu sopek využívají. Vrtají do země díry
a prohánějí jimi vodu. Žhavá hornina vodu ohřívá. Horkou vodou se pak vytápí skleníky, domácnosti. Voda, která projde tímto systémem se vrací do jednoho Místa nazvaného Modrá laguna. Jsou to geotermální minerální lázně. Mineralizovaná voda je teplá 39 stupňů a je vhodná pro lidi trpící kožními chorobami.

10 Modrá laguna

11 Víte, že ? V roce 930 byl na Islandu vytvořen nejstarší parlament na světě / s výjimkou krátkého období / působí dodnes. Elfové – skřítci jsou vedle trollů – obrů nejvýznamnějšími nadpřirozenými bytostmi žijícími na Islandu. Na Islandu žijí polodivocí islandští koně. Byli přivezeni Vikingy z Mongolska. Patří do kategorie poníků. Jsou velmi temperamentní. V zajetí jsou krmeni senem a také rybami. Kromě proslulých islandských koní, žijí na Islandu ptáci, kteří vypadají jako klauni. Jmenují se papuchalkové a žijí na skalnatých útesech, kde hloubí ve skalách až metr dlouhé chodbičky.

12 Papuchalk Elf Islandští koně

13 Doplň věty Správnou odpověď ověř kliknutím pera na tabuli ohně ledu
Islandu se říká, že je to země……………….a……………. To proto, že se na Islandu vyskytují činné…………………. a povrch je pokrytý………………. Island leží na severu, blízko………………………………………………… Je to ostrov v ……………………………….. oceánu. Teplo z nitra země využívají Islanďané k ………………………… budov a…………………. Takto využitá voda se vrací do nádrže pojmenované jako …………………………………………. Na Islandu žijí bájní…………...,polodivocí…………..a barevní ptáci……………………… sopky ledovcem severního polárního kruhu Atlantském vytápění skleníků Modrá laguna Elfové koně papuchalkové

14 Zdroje INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: statu.luksoft.cz/nahled-velky/vlajka_islandu.jpg INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: 20px-Vatnaj%C3%B6kull.jpeg INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: info.cz/uploads/images/Kosmetika/Blue_Lagoon_Iceland/Blue_Lagoon_Spa.jpg INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW: INTERNET.  [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava"

Podobné prezentace


Reklamy Google