Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Hana Kalichová Číslo VY_32_INOVACE_20.07_dějepis Název KDO JSEM? Téma hodiny Národní obrození Předmět Dějepis Stupeň/Ročník Druhý / 8. Anotace Materiál je možné využít při opakování učiva o národním obrození Očekávaný výstup Přiblíží významné osobnosti českého národního obrození Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Matěj Kopecký, Josef Dobrovský, J. J. Ryba, František Palacký, J. K. Tyl, Josef Jungmann, K. H. Borovský, Božena Němcová Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ
KDO JSEM? ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ

3 Byl jsem synem loutkaře. Do školy jsem chodil jen krátce
Byl jsem synem loutkaře. Do školy jsem chodil jen krátce. V Praze jsem se vyučil hodinářem a pak jsem se věnoval obchodu. V roce 1819 jsem se rozhodl pro loutkářský život. Obstaral jsem si loutky, nesměli chybět čerti, král, hloupý Honza. Hrál jsem i pro dospělé, třeba o Oldřichovi a Boženě nebo o doktoru Faustovi. Putoval jsem od města k městu, od vsi ke vsi.

4 MATĚJ KOPECKÝ

5 Byl jsem synem vojína Doubravského
Byl jsem synem vojína Doubravského. Mé jméno vzniklo zkomolením na matrice. V naší rodině se mluvilo německy. Česky jsem se naučil až na gymnáziu. Nevěřil jsem v budoucnost českého jazyka, neboť jeho stav byl katastrofální. Svá díla jsem psal německy a latinsky. Zasloužil jsem se však o záchranu českého jazyka svými jazykovědnými a filozofickými díly. Podílel jsem se na mluvnici českého jazyka.

6 JOSEF DOBROVSKÝ

7 Už v osmi letech jsem uměl výborně hrát na klavír
Už v osmi letech jsem uměl výborně hrát na klavír. Vzdělání a značný rozhled jsem získal na studiích v Praze. Až do své smrti jsem působil jako učitel. Jako otec třinácti dětí jsem žil v neustálé nouzi. Přivydělával jsem si hudbou. V té době jsem složil svou nejslavnější skladbu, která se hraje vždy o Vánocích.

8 JAKUB JAN RYBA

9 Narodil jsem se v Hodslavicích na Moravě
Narodil jsem se v Hodslavicích na Moravě. Pocházel jsem z protestantské rodiny. S manželkou jsme vychovali dvě děti, dcera Marie se později provdala za F.L.Riegra. Působil jsem jako vychovatel, ale mojí největší zálibou bylo studium českých dějin. V roce 1848 vyšel 1. díl mého vrcholného díla o dějinách národa českého.

10 FRANTIŠEK PALACKÝ

11 Narodil jsem se v Kutné Hoře
Narodil jsem se v Kutné Hoře. Studoval jsem v Praze na gymnáziu a pak na filozofii. Studia jsem nedokončil, protože má láska k divadlu byla mnohem silnější. Hrál jsem s kočovnou divadelní společností, ale i v Praze. Ve Stavovském divadle se v roce 1834 hrála divadelní hra Fidlovačkase slavnou písní Kde domov můj. Zemřel jsem ve velké bídě a strádání na své poslední štaci.

12 JOSEF KAJETÁN TYL

13 Pocházel jsem z deseti dětí z malé vesničky
Pocházel jsem z deseti dětí z malé vesničky. Studoval jsem a posléze působil jako učitel. Byl jsem prvním učitelem českého jazyka. Působil jsem i jako jazykovědec a mým největším dílem byl pětidílný slovník česko – německý, který obsahoval až hesel a jejich významů. Přeložil jsme mnoho děl z němčiny, angličtiny a francouzštiny. Zemřel jsem v Praze a jsem pochován na Slavíně.

14 JOSEF JUNGMANN

15 Pocházel jsem ze zámožné kupecké rodiny
Pocházel jsem ze zámožné kupecké rodiny. Měl jsem se stát knězem, ale ze semináře jsem byl vyloučen. Pracoval jsem jako vychovatel v Rusku, ale byl jsem šokován tamními poměry. Byl jsem politikem a novinářem. Pro své názory jsem byl zatčen a odvezen do vyhnanství v Brixenu. Vrátil jsem se po třech letech s podlomeným zdravím a v pouhých pětatřiceti letech jsem zemřel.

16 KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ

17 Narodila jsem se ve Vídni jako dcera panského kočího
Narodila jsem se ve Vídni jako dcera panského kočího. V sedmnácti letech jsem byla provdána a se svým mužem jsem měla čtyři děti. Manžel byl často překládán na jiná místa a my jsme ho museli následovat. Celý život jsem prožila s dětmi v ponižující chudobě a často i hladu. Nejhorší chvíle jsem zažívala po smrti milovaného synka Hynka. Tehdy vzniklo mé nejslavnější dílo. Vážná nemoc a bída způsobily mou předčasnou smrt.

18 BOŽENA NĚMCOVÁ

19 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google