Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reálie - bankovky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reálie - bankovky."— Transkript prezentace:

1 Reálie - bankovky

2 100 Kč Karel IV. Karel IV. byl český král. Narodil se v roce 1316 a zemřel v roce Jeho otec byl Jan Lucemburský a jeho matka byla Eliška Přemyslovna. Karel IV. byl velmi energický a inteligentní. Byl štíhlý a vysoký, měřil 175 centimetrů. To bylo neobvyklé, protože lidé byli dříve malí. Byl dobrý politik. Pro svoji moudrost a laskavost se mu říká „Otec vlasti“. Karel IV. měl čtyři manželky. Měl rád Prahu, založil zde Karlovu univerzitu, Karlův most , dal postavit Hladovou zeď. Blízko Prahy nechal postavit také krásný hrad Karlštejn.

3 200 Kč Jan Amos Komenský (педагог)
Jan Amos Komenský se narodil roku 1592 na Moravě a zemřel roku v Amsterdamu. Byl český teolog, filosof, pedagog a spisovatel. Jeho největší dílo je didaktické a jmenuje se Velká didaktika. Vytvořil hodně učebnic a materiálů pro učitele, proto se mu říká „Učitel národů“. Z politických a náboženských důvodů musel po roce 1620 emigrovat.

4 500 Kč Božena Němcová (писательница)
Božena Němcová se narodila roku 1820 ve Vídni, zemřela roku v Praze. Patří mezi největší české spisovatelky. Historikové nemají informace o jejím dětství. Když jí bylo 17 let, vdala se za Josefa Němce. Její manžel byl o 15 let starší. Manželství nebylo šťastné. Božena Němcová sbírala české pohádky a české písně. Milovala český jazyk. Její nejznámější kniha se jmenuje Babička. Tato kniha je autobiografická. Božena žila celý život v chudobě, zemřela brzy – bylo jí 42 let.

5 1000 Kč František Palacký (политик, писатель, историк)
František Palacký se narodil a žil v 19. století, byl český historik a spisovatel. Zajímal se o českou kulturu, českou historii a českou politiku. Sepsal rozsáhlé dílo Dějiny národa českého v Čechách i v Moravě.

6 2000 Kč Ema Destinnová (певица)
Ema Destinnová se jmenovala vlastním jménem Emílie Kittlová. Narodila se roku 1878 v Praze, zemřela roku 1930 v Českých Budějovicích. Byla operní zpěvačka. Zpívala v Národním divadle v Praze, v Berlíně, v New Yorku a v Londýně. Byla velmi talentovaná, malovala, hrála na klavír a na housle. První koncert měla v 8 letech. Také napsala několik písní, básní a románů.

7 5000 Kč Tomáš Garrigue Masaryk (президент)
Tomáš Masaryk se narodil roku 1850 v Hodoníně, zemřel roku v Lánech v Praze. Byl český pedagog, politik a filozof. Roku 1918 se stall prvním československým prezidentem. Jméno Garrigue má po své manželce Charlottě Garrigue.

8 Kvíz Karel IV. byl a) čtyřikrát ženatý b) čtyřikrát rozvedený
c) čtyřikrát nemocný d) čtyřikrát v Německu Ema Destinnová a) se narodila v Českých Budějovicích b) zpívala už v dětství c) napsala román d) zpívala v Miláně

9 Kvíz Jan Amos Komenský a) žil celý život v Čechách b) byl lékař
c) psal knihy a učebnice d) cestoval po Rusku a východní Evropě Mohli se sejít? Tomáš Garrigue Masaryk a Ema Destinnová Ano / Ne Jan Amos Komenský a Karel IV. Božena Němcová a František Palacký Karel IV. a sv. Anežka Česká


Stáhnout ppt "Reálie - bankovky."

Podobné prezentace


Reklamy Google