Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Etiketa = pravidla slušného chování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Etiketa = pravidla slušného chování"— Transkript prezentace:

1 Etiketa = pravidla slušného chování
V restauraci TAKHLE URČITĚ NE!!!

2 V restauraci

3 Jak bychom se měli chovat
To hlavní u jídla je konverzace. Kdybychom se přišli jen najíst, mohli jsme si skočit do bufetu, bylo by to rychlejší a taky levnější. Jíme tak, abychom se navzájem dohromady před sebou a ostatními hosty nemuseli stydět. V restauraci jsme obsluhováni, proto si nic nebereme sami, třeba sůl od vedlejšího stolu. O všechno požádáme číšníka. Nesrkáme, neříháme, neprdíme

4 Jak bychom se neměli chovat
V restauraci se nechováme jako doma. Je-li číšník pomalý, rozhodně na něj neluskáme ani nevoláme. K ostatním hostům se chováme ohleduplně. V restauraci nesrkáme a ani neděláme jiné podobně neslušné věci.

5 U stolu

6 Jak bychom se neměli chovat
U stolu nesedíme jen proto, abychom se najedli, ale jíme slušně a spořádaně. Při jídle nemluvíme s plnou pusou. Příbor držíme tak, jak se má.

7 Jak bychom se měli chovat
Jídlo je sice důležité, ale často je oběd nebo večeře jen kulisou ke společenskému setkání. Na svatební hostině nejsme proto, abychom se najedli, ale abychom oslavili rodinnou událost. Ruce nemáme v klíně, sedíme zpříma a neopíráme se lokty o stůl.

8 oblékání Dívky chodí v šatech a né v roztrhaném oděvu.
Chlapci chodí v košilích a riflích a ne v teplácích a triku. Dívky si upravují vlasy, tak aby jim nepadali do jídla. Chlapci by neměli mít rozcuchané vlasy.

9 Pamatuj si! Do restaurace vstupuje první chlapec.
Kabelka ani žádné jiné předměty nepatří na stůl. Nemluvíme s plnými ústy. U stolu se dívka neupravuje. Raději se odebere na toaletu. U stolu sedíme zpříma, ruce opíráme o hranu stolu jen do poloviny loketní kosti, nedáváme je do klína.

10 Konec


Stáhnout ppt "Etiketa = pravidla slušného chování"

Podobné prezentace


Reklamy Google