Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E-projekt: Chemie/Biologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E-projekt: Chemie/Biologie"— Transkript prezentace:

1 E-projekt: Chemie/Biologie
Energie potravin E-projekt: Chemie/Biologie Třída: 3.a Žáci: Pavel Měrka, Erik Dvořák, Jan Vrána, Jakub Dlouhý, Ondřej Papežík, Patrik Bajer

2 Na většině potravin můžeme kromě složení také najít „energetickou hodnotu“. Energetická hodnota bývá udávána buď v kilokaloriích (kcal), nebo v kilojoulech (kJ). Jedna kilokalorie je množství energie potřebné k ohřátí jednoho kilogramu vody o jeden stupeň celsia.

3 Na obalu tatranek je uvedena energetická hodnota 1025 kJ na 100g
Na obalu tatranek je uvedena energetická hodnota 1025 kJ na 100g. Energie uvolněná při explozi vojenské trhaviny TNT je kJ/kg.

4 Přepočítáme li kalorickou hodnotu tatranek rovněž na jeden kilogram, zjistíme, že energie uvolněná metabolickými procesy z tatranek je asi 2,5krát větší než energie uvolněná při explozi stejného množství TNT.

5 Energie potravin se určuje pomoci kalorimetrie
Energie potravin se určuje pomoci kalorimetrie. Potravina se spálí v atmosféře čistého kyslíku za vysokého tlaku. Teplo uvolněné touto reakcí je přibližně stejné jako energie, která se uvolní při zpracování jídla v našem těle. Metabolismem se zpracovává potravina na oxid uhličitý a vodu. Při hoření dochází rovněž k přeměně reaktantu na oxid uhličitý a vodu.

6 Hessův zákon tvrdí, že teplo uvolněné při reakci závisí jen na počátečním a koncovém stavu. Proto energie uvolněná při hoření potraviny je stejná jako energie uvolněná při „spálení“ potraviny v lidském těle.

7 Jak prudce reagují potraviny bohaté na kalorie s čistým kyslíkem, je zjevné z tohoto videa: Kousek koblihy je nejdříve zapálen kahanem a potom vhozen do tekutého kyslíku.


Stáhnout ppt "E-projekt: Chemie/Biologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google