Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koně Arabský plnokrevník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koně Arabský plnokrevník"— Transkript prezentace:

1 Koně Arabský plnokrevník
Arabský plnokrevník je nejstarším čistokrevně chovaným plemenem koní na světě, což dokládají zprávy už z doby 2500 let před naším letopočtem. Do Evropy se arabové dostali poprvé v době muslimské invaze v 8. a 9. století. Pochází z Arabského poloostrova resp. ze Severní Afriky a blízkého východu – zejména z Egypta, kde byl po tisíciletí chován Beduíny bez přimísení cizí krve.

2

3 Andaluský kůň Jedno z nejstarších plemen v sobě má krev berberských, arabských i starých evropských koní. Používali se jako jezdečtí koně, ve středověku byli vyhledávaní rytíři i králi z celé Evropy. V době krize byli tito koně kříženi s mnoha jinými plemeny a hrozil zánik andaluských koní, avšak kartusiánští mniši získali stádečko čistokrevných klisen a pár hřebců a toto plemeno zachránili. Dodnes tyto koně chovají jako nejčistší linii španělských koní, známou pod názvem Cartujano. V době osidlování Ameriky byli tito koně přivezeni na nový kontinent (kde do té doby žádní koně nežili).

4

5 Fríský kůň Fríský kůň patří mezi nejstarší evropská plemena koně. Soudí se, že jeho počátek je třeba hledat v době před 3000 lety. Je to původní severoevropské plemeno, blízké koni armonickému. Pochvalné zprávy nám o něm zanechali již staří Římané; chválili jeho výkonnost. Své jméno dostal podle nizozemského Fríska. Původní frís byl ovšem dost nevzhledný chladnokrevník, věhlas získal po zušlechtění orientální krví. Značně byl ovlivněn hlavně andalusany v době španělské okupace Holandska (16. a 17. století). Původně pracovní, pak rytířský kůň se postupně změnil na reprezentačního karosiéra, i když byl dost temperamentní a pohyblivý i pod sedlem. Vyvážel se do celé Evropy a ovlivňoval mnohá plemena. Spolehlivě předává svou černou barvu.

6

7 Americký jezdecký kůň Severní Amerika je mezi milovníky koní známá jako kolébka divokých koní. Původní divocí koně však vyhynuli zhruba před 10 000 lety, a tak nejsou žádné doklady o tom, že by v „Novém Světě" došlo k domestikaci koně. Všechna plemena, která dnes pocházejí z Ameriky, jsou potomky koní dovezených z Evropy, především ze Španělska, Francie a Anglie. Právě anglický plnokrevník byl použit k zušlechtění amerického jezdeckého koně. Původ Saddlebreda je poněkud složitý, ale bezesporu zajímavý.

8

9 Francouzský klusák Po skončení obchodní blokády evropského kontinentu po porážce Napoleona Bonaparta u Waterloo v roce 1815 se obchodně nadaní chovatelé z Normandie pokoušeli využít co nejvýhodněji své neušlechtilé, ale houževnaté a všestranné normandské stádo. Chtěli založit chov koní pro vojenské účely, a to jak jezdeckých, tak i lehkých tažných a později, po zvýšení úrovně, také chov specializovaných koní obou typů. Za pomoci Správy národních hřebčínů dovezli anglické plnokrevníky a pak, pod vlivem zájmu o klusáky, také anglické polokrevníky nebo hřebce tehdy ve Francii neznámých hunterů. Dovezli také vynikající norfolské klusáky, nejlepší klusáky pod sedlem i v zápřeži v celé Evropě.

10


Stáhnout ppt "Koně Arabský plnokrevník"

Podobné prezentace


Reklamy Google