Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co děláme v MASce … aneb drobné krůčky k soběstačnému regionu Brdy-Vltava NÁŠ SEN a CÍL 

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co děláme v MASce … aneb drobné krůčky k soběstačnému regionu Brdy-Vltava NÁŠ SEN a CÍL "— Transkript prezentace:

1 Co děláme v MASce … aneb drobné krůčky k soběstačnému regionu Brdy-Vltava NÁŠ SEN a CÍL 

2 1) Komunitně plánujeme sociální služby pro celé území MAS
dlouhodobá spolupráce především s poskytovateli soc. služeb, aktuální KPSS do 2017 – dnes realizace projektů vzešlých z KPSS vytvořena aktivní a soudržná komunita v této oblasti resp. v tuto chvíli už realizujeme projekty na základě výstupů z KPSS – konkrétně naše MAS - Sociální fond regionu Brdy-Vltava a Sdílená pracovní četa (více viz dále)

3 Komunitně plánujeme sociální služby pro celé území MAS
Úvahy čeho bychom v této oblasti mohli dosáhnout: Vytvoření lokální sítě poskytovatelů sociálních služeb. Nyní není možné lokální sítě financovat, o všem rozhoduje příslušný kraj. Podpora alternativních pečovatelů – podpora k svépomoci a vzájemné solidaritě obyvatel regionu. Snížení závislosti na externích formách pomoci. Klíčový projekt MAS z OPZ.

4 2) Podporujeme zaměstnanost osob sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených
sdílená pracovní četa, která jezdí po obcích regionu a stará se o údržbu veřejných prostranství koncept čety je prostupný, kdo má zájem si zaměstnání udržet, tomu je nabízena veškerá podpora (i když nyní hodně omezeně) podán navazující projekt z OP Z – nově zahrnuta aktivita umisťování zplnomocněných zaměstnanců čety k zaměstnavatelům z území MAS Náš cíl: posílit důvěru aktérů v regionu k cílové skupině v souvislosti s dobře odvedenou prací a zároveň pomoci lidem, kt. chtějí pracovat a práci si držet

5 2) Podporujeme zaměstnanost osob sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených
Úvahy čeho bychom v této oblasti mohli dosáhnout: Po mnoha váháních jsme se nakonec rozhodli směřovat četu do formy sociálního podniku. Není možné efektivně provozovat pracovní jednotku složenou pouze z vyloučených osob. Nižší míra nezaměstnanosti v důsledku vede k tomu, že v evidenci zůstávají v podstatě ti, kdo pracovat opravdu nechtějí. Je třeba mít část pracovníků stabilních (již mimo cílovou skupinu) a část z řad vyloučených osob.

6 3) Zřídili jsme Sociální fond regionu Brdy-Vltava
2. výzva, objem prostředků k rozdělení – Kč Poskytovatelé si do sociálního fondu zažádali o Kč Výběrová komise – zástupci donátorů a poskytovatelé z území Vybíráme 57 Kč/obyv. (jak jsme stanovili?) Výběr kopíruje princip výzvy MAS X ale… Všechny podklady k výzvě jsou zveřejněny na webu MAS: NÁŠ CÍL: zapojit všechny obce do systému sociálního fondu a vysvětlit jim význam udržení regionální sítě služeb od kolébky po hrob

7 Zřídili jsme Sociální fond regionu Brdy-Vltava
Úvahy čeho bychom v této oblasti mohli dosáhnout: V případě uzákonění příspěvku na sociální služby z RUD efektivní distribuce prostředků v rámci regionu. Jedna smlouva obec – fond a jedna smlouva fond – poskytovatel. Zapojit veřejnost a podnikatelské subjekty do lokální filantropie a podpořit solidaritu v rámci regionu.

8 2) Koordinujeme cestovní ruch v regionu Od Brdy k Vltavě
vydáváme Kalendáře akcí Od Brdy k Vltavě (od roku 2012) propagujeme region na veletrzích cestovního ruchu (Holiday World, Region tour) a na regionálních akcích vydáváme Turistické novinky Náš cíl: podporovat turismus v regionu, ale také, aby místní věděli, co se u nás děje

9 5) Komunitně plánujeme rozvoj obcí
V území nemá většina obcí zpracovanou rozvojovou koncepci Trváme na zapojování obyvatel při zpracování dokumentu a tak dokumenty připravujeme při zapojení obyvatel (od dotazníkových šetření, po schůzky s obyvateli obcí nad možnostmi rozvoje až k možnosti v průběhu celého procesu tvorby dokumentu připomínkovat) Náš cíl: všechny obce zapojují do plánování a rozhodování své obyvatele a obyvatelé jsou aktivní ve veřejném dění („využít místní odborníky na různá témata ve smyslu, ten umí tohle, ten tohle, tak to spojíme a uděláme toho víc“)

10 6) A pomáháme školám V rámci MAP a v rámci šablon.
Ale my už jsme začali na začátku roku 2015, protože máme problém s kapacitami 2. stupňů (jen 4 úplné školy), nyní už i problém s 1. ročníky. Společně plánujeme kde potřebné kapacity vybudovat, nicméně narážíme na neochotu největší obce, která vždy byla spádová.

11 7) A CO DO BUDOUCNA??? Určitě budeme pokračovat v tom, co už děláme a chceme otevřít v území „nové“ téma: Víc se zaměřit na problematiku „SUCHO vs. LOKÁLNÍ POVODNĚ“, tyto problémy náš region sužují stále častěji 1. krok – podporovat obce při realizaci pozemkových úprav (u nás má totiž minimum obcí) – proto seminář o pozemkových úpravách (v tuto chvíli šíříme osvětu mezi starosty) do budoucna plánujeme osvětu mezi zemědělci o zásadách správného hospodaření


Stáhnout ppt "Co děláme v MASce … aneb drobné krůčky k soběstačnému regionu Brdy-Vltava NÁŠ SEN a CÍL "

Podobné prezentace


Reklamy Google