Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Palach Tomáš Jílek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Palach Tomáš Jílek."— Transkript prezentace:

1 Jan Palach Tomáš Jílek

2 Životopis Jana Palacha:
Narodil se 11.srpna 1948 v Praze. Vystudoval gymnázium v Mělníku. Přihlásil se na Filozofickou fakultu v roce 1966, ale i přes úspěšné přijímací zkoušky ho nevzali. Začal proto studovat na Vysoké škole ekonomické. V roce 1968 se znovu pokoušel dostat se na Filozofickou fakultu, tentokrát to bylo úspěšné, na fakultu ho přijali.

3 Na podzim se účastnil na mnohých akcí včetně studentské stávky.
Protože však neviděl žádný významný pokrok, pravděpodobně začal uvažovat o radikálnější akci. V lednu 2009 byla zveřejněna skutečnost, že historici objevili dokument, podle kterého Palach v lednu 1969 chtěl, aby studenti obsadili budovu rozhlasu.

4 Palach svůj návrh poslal 10 dnů před svou sebevraždou v dopisu adresovaném tehdejšímu studentskému vůdci Lubomíru Holečkovi. Dokument objevil Petr Blažek, který se pokusil sestavit co nejpřesnější rekonstrukci událostí, které předcházely Palachovu sebeupálení, samotný čin i následné události včetně vyšetřování příslušníky Veřejné bezpečnosti. O svém posledním činu se ovšem před jeho vykonáním nikomu nezmínil.

5 V letech 1954-1963 navštěvoval všetatskou základní školu.
Byl tichým žákem, zajímal se o přírodu a historii, rád četl. V roce 1962 mu umřel otec, ním to hluboce otřáslo, znamenalo to pro něj velikou ztrátu v jeho životě

6 Studium na Gymnázium Po základní škole ho přijali na Mělnícké gymnázium. Ovlivnila ho tam několik pedagogů, nejvíce Antonín Vrba (profesor historie). Spolužáci a učitelé Jana Palacha tvrdí, že to byl spravedlivý člověk, který se dokázal zastat slabších a který nenáviděl křivdu. Velmi rád diskutoval, měl solidní vědomostní základ.

7 Spolužáci ho respektovali a zároveň i trochu obdivovali.
Moc nevynikal, většinou zůstával v pozadí, ale pokud ho někdo vyzval k diskusi rád se zapojil

8 Osudný rok 1968 Účastnil se řady diskusních večerů a schůzí.
Okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy nesl nadmíru těžce. Situace po 21. srpnu pro něj představovala výsledek násilí a to bylo něco, co bytostně nenáviděl, s čím se nemohl smířit, nemohl zaujmout rezignující stanovisko. Proto mu byla blízká každá akce, která s touto situací vyslovovala nesouhlas. 1968- účastnil se studentské stávky

9 Proč spáchal sebevraždu?
Jan Palach se upálil na protest proti sovětské okupaci a pokračujícím ústupkům okupantům ze strany čs. politické reprezentace.

10

11 zdroje ttps://


Stáhnout ppt "Jan Palach Tomáš Jílek."

Podobné prezentace


Reklamy Google