Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i."— Transkript prezentace:

1 DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec

2 Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i děti z rodin. Naše škola je malá, a proto sem nechodí tolik dětí jako na jiných školách.

3 DĚTSKÝ DOMOV A MOJE ŠKOLA Naše škola je rozdělena tak že v jedné třídě jsou dvě nebo tři třídy, například : 9. a 4. ročník. Také jsme spojeny s Dětským domovem, tam chodíme ze školy na oběd. V Dětském domově žije asi přes 80 dětí. Máme jednu hlavní budovu a po celém Žatci je ještě 5 okolních rodinných skupin.

4 A něco málo o mně Jmenuji se Aneta Křížová, je mi 15 let a v DD jsem 7 let ještě s mojí nejlepší kamarádkou Pájou. Moc se mi tu líbí, jezdíme na různé akce. Většinou v létě jezdím na kopce, ale 24.3.2014 jsme byli na výletě v Praze na Matějské pouti, na takovéhle akce jezdíme pořád.

5 DĚTSKÝ DOMOV Náš Dětský domov již existuje už 80 let. Dětský Domov vznikl v prosinci r.1946. V domově žilo 25 dětí z Volyně ve věku 6 – 20 let. Zakladatelkou byla učitelka p. Terezie Tomášková. Výchovná činnost s těmi to dětmi byla obtížná. Poznaly útrapy války, byly plaché, bojácné, s předsudky. Navíc neznaly český jazyk. Na druhou stranu to byly děti skromné, pracovité a snaživé.

6 O několik let později V r. 1962 vedení domova vzneslo návrh na řešení stísněných prostor vybudováním přístavby Stavba byla zahájena až na jaře r. 1968 a k užívání předána dne 21.3. 1969. Stav dětí se snížil na 45. Tento počet byl uznán za kapacitu domova, tedy 3 výchovné skupiny po 15 dětech.

7 Sloučení r.1998 Rozhodnutím MŠMT se s účinností od 1.1. 1998 sloučila příspěvková organizace Dětský domov Žatec, Pražská 808 s příspěvkovou organizací Dětský domov se speciálními školami Žatec, Volyňských Čechů 1015.

8 Zakončení DD V září r. 2000 byla otevřena první rodinná buňka. Tento projekt zpracovala a zařídila ve spolupráci s MěÚ a ředitelkou DD Mgr. Jaroslavou Kohoutovou a vychovatelkou Janou Chadtovou. A tak se začala nová éra - děti se dostaly zase o něco blíž k životu běžné rodiny. Byt v panelovém domě v Šafaříkově ulici se stal domovem pro 9 dětí. Do života jim prakticky pomáhaly 2 denní vychovatelky a dvě noční tety. Na vlastní kůži začaly děti pociťovat rozdíl mezi klasickým dětským domovem, kde již bylo jídlo uvařené, prádlo vyprané, vyžehlené, …. a životem v bytě, podobném rodinnému životu. Postupně zjišťovaly, co jsou to nákupy, hospodaření s penězi a vůbec – kolik znalostí a úsilí člověka stojí jeden běžný den mimo dětský domov. Děti pomalu chápaly, co všechno obnáší život, jak se musí člověk postarat a snažit sám. Zkrátka obrovský rozdíl a také značná příprava na samostatný život po 18. roce života… a v neposlední řadě veliká snaha tet vychovatelek zprostředkovat dětem co nejvíce zkušeností a odevzdat maximum dovedností a znalostí. Tento způsob ústavní výchovy se ukázal být sice o mnoho náročnější na práci a profesionalitu vychovatelek, ale o to více šťastnější pro děti. Už se ze školy nevracely "do děcáku", jak samy říkávaly, ale "domů". Následně byla otevřena další rodinná buňka ve Studentské ulici. A třetí byt 4+1 se podařilo získat na sídlišti Jih v Jabloňově ulici.

9 Naše foto z kronik !!


Stáhnout ppt "DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i."

Podobné prezentace


Reklamy Google