Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý."— Transkript prezentace:

1 Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý známý i dosud nepoznaný organismus může být potenciálním zdrojem potravy, léčiv…..). Protože každý organismus má právo na život. Protože příroda je krásná, zajímavá, chceme ji navštěvovat a obdivovat. Protože je to naše životní prostředí.

2 Jak chránit přírodu? Všichni svítíme a topíme, stravujeme se a oblékáme, cestujeme, nakupujeme a svými odpadky zatěžujeme skládky a spalovny. Všichni můžeme šetřit.

3 Co to je ochrana přírody „in situ“ a „ex situ“?
t j. na místě, ochrana v přirozených podmínkách t j. mimo místo, umožňuje dočasně zachránit druh, ne však podmínky, ve kterých organismus může volně žít

4 Co to je ochrana přírody územní, druhová a ekosytémová?
Ochrana zbytků původních stanovišť druhová Ochrana ohrožených druhů rostlin a živočichů ekosystémová Ochrana celé krajiny, tzn. stanovišť i jejich druhové rozmanitosti (současný trend)

5 Jaký je rozdíl mezi ochranou přírody národní a mezinárodní?
Ochrana přírody, kterou zajišťuje zákon příslušného státu, v ČR zákon 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny mezinárodní Ochrana přírody, kterou zajišťují mezinárodní organizace UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu EU Evropská unie IUCN Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů a další

6 Mezinárodní ochrana přírody
Světové dědictví, t j. kulturní a přírodní památky vybrané organizací UNESCO dle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972 Síť biosférických rezervací vyhlašovaných UNESCO v rámci programu Man and Biosphere (386) od roku 1970 tak, aby zahrnovala všechny biomy Soustava NATURA 2000, síť chráněných území v rámci členských zemí EU (tzv. evropsky významné lokality a ptačí oblasti) Tzv. červené seznamy IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů), seznamy ohrožených druhů rostlin a živočichů.

7 Světové dědictví, t j. kulturní a přírodní památky vybrané organizací UNESCO dle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972.

8 Síť biosférických rezervací vyhlašovaných UNESCO v rámci programu Man and Biosphere (386) od roku 1970 tak, aby zahrnovala všechny světové biomy Které znáte biomy?

9 Soustava NATURA 2000, síť chráněných území v rámci členských zemí EU Evropsky významné lokality (EVL) a Ptačí oblasti (PO)

10 Červené seznamy IUCN Seznamy ohrožených druhů rostlin a živočichů vydávané každé dva roky IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů) Podle stupně ohrožení se druhy zařazují do různých kategorií (vyhubený, vyhubený ve volné přírodě, kriticky ohrožený, ohrožený, zranitelný) Extinct Extinct in the Wild Critically endangered Endangered Vulnerable Seznam vyhubených druhů se označuje jako černý seznam. Které druhy živočichů jsou aktuálně zařazeny v jednotlivých kategoriích?

11 Vyhubení Vakovlk tasmanský
žil v Austrálii, na Nové Guinei a v Tasmánii (v T. do 30.let 20.století)

12 Vyhubení ve volné přírodě
Lev berberský je chován v pěti ZOO v ČR, ZOO Plzeň již odchovala 19 mláďat.

13 Kriticky ohrožení Gaviál indický
čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti, v ČR je chovají ZOO Praha a Krokodýlí ZOO Protivín v jižních Čechách.

14 Ohrožení Kůň Převalského
Ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století Zásluhou ZOO Praha je od roku 1988 navracen zpět do rezervací střední Asie, kde dnes žije ve volné přírodě cca 450 kusů V ZOO Praha se narodilo již 216 hříbat. V roce 2005 byl z kategorie Vyhubení ve volné přírodě přeřazen do kategorie Ohrožení.

15 Zranitelní Slon africký
Žije v Africe na jih od Sahelu Jeho stavy se snižují díky rostoucí lidské populaci (snižuje se rozloha volné krajiny, kde sloni mohou žít) a pytláctví. V ČR slony africké chovají ZOO Dvůr Králové a ZOO Zlín.


Stáhnout ppt "Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý."

Podobné prezentace


Reklamy Google