Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OCHRANA PŘÍRODY V ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OCHRANA PŘÍRODY V ČR."— Transkript prezentace:

1 OCHRANA PŘÍRODY V ČR

2 Zvláště chráněná území Zvláště chráněné druhy
OCHRANA PŘÍRODY V ČR Současná ochrana přírody se řídí dle zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny Druhová ochrana dle zákona jsou všechny druhy chráněny před zničením Územní ochrana dle zákona jsou vymezena tzv. zvláště chráněná území územní druhová Zvláště chráněná území Zvláště chráněné druhy velkoplošná národní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26) maloplošná národní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní památka NPP (113) přírodní rezervace PR (807) přírodní památka PP (1324) kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh

3 Označení zvláště chráněných území v terénu
NP, CHKO, NPR, NPP tabule s velkým státním znakem PR a PP tabule s malým státním znakem Pruhové značení hranic

4 VELKOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ
Který národní park je nejstarší, nejmladší, největší a nejmenší? Zapiš alespoň 5 příkladů chráněných krajinných oblastí. národní parky chráněné krajinné oblasti 26

5 NP KRKONOŠE NP ŠUMAVA NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO NP PODYJÍ
Nejstarší národní park vyhlášený v roce1963, od roku 1992 je zároveň biosférickou rezervací UNESCO. NP ŠUMAVA Největší NP s rozlohou 680 km2, vyhlášený v roce V roce byla Šumava vyhlášena biosférickou rezervací UNESCO. NP ČESKÉ ŠVÝCARSKO Nejmladší národní park vyhlášený v roce 2000 NP PODYJÍ Nejmenší národní park s rozlohou 63 km2, vyhlášený v roce Na rakouské straně na něj navazuje Nationalpark Thayatal.

6

7 Která CHKO je nejmladší. Byla vyhlášena 1. 1
Která CHKO je nejmladší? Byla vyhlášena na území bývalého vojenského újezdu.

8 MALOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ
národní přírodní rezervace (Boubínský prales, Žofínský prales) národní přírodní památky (Pravčická brána) přírodní rezervace (Hrbáčkovy tůně) přírodní památky (Barrandovské skály) Připrav charakteristiku libovolného maloplošného chráněného území v ČR (název, kategorie ochrany, poloha a informace o tom, co je předmětem ochrany).

9 NPR ŽOFÍNSKÝ PRALES Nejstarší chráněné území v Česku a pevninské Evropě. Rezervaci založil hrabě Jiří František August Buquoy na části svého panství 28. srpna 1838. ... rozhodl jsem se zachovat zmíněnou lesní část jako památník dávno minulých dob názornému požitku přátel přírody a vzdáti se v ní veškerého hospodářského těžení..." Bukosmrkojedlový prales se od poloviny 18. století vyvíjí zcela bez zásahu člověka a je nepřístupný veřejnosti Prohlídka je možná z cyklostezky vedoucí okolo Nejstarší stromy jsou až 400 let staré.

10 NPR BOUBÍNSKÝ PRALES Třetí nejstarší chráněné území v Česku, které leží v CHKO Šumava na jihovýchodním svahu hory Boubín. Rezervace byla zřízena na popud lesníka Josefa Johna na panství Karla II. Schwarzenberga Jedná se o smrkobukojedlový prales s až 400 let starými jedinci, kterým prochází naučná stezka.

11

12 EVROPSKÁ UNIE NATURA 2000 síť chráněných území v rámci členských zemí EU Evropsky významné lokality EVL (1075) Ptačí oblasti PO (41) Libické luhy, Šumava, Soos, Hora Říp, České Švýcarsko, Krkonoše … Třeboňsko, Krkonoše, Šumava, Podyjí……

13 Evropsky významná lokalita Oškobrh byla vyhlášena v roce 2004.
Opukový svědecký vrch (285 m n. m.) porostlý doubravami a teplomilnými trávníky. Výskyt roháče obecného. PP Oškobrh cs.wikipedia.org

14 Ptačí oblasti Žehuňský rybník-Obora Kněžičky a Rožďalovické rybníky
Česká ornitologická společnost

15 Ptačí oblast Žehuňský rybník – Obora Kněžičky
byla vyhlášena v roce 2004. NPR Žehuňský rybník, NPR Kněžičky, NPR Kopičácký rybník, PP Báň cestypamatky.cz Bukáček malý Orel mořský Chřástal kropenatý cs.wikipedia.org

16 Ptačí oblast Rožďalovické rybníky
byla vyhlášena v roce 2004 pro ochranu dvou ptačích druhů, moták pochop a jeřáb popelavý (hnízdilo zde 136 druhů ptáků).

17 UNESCO Odborná organizace OSN
Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

18 Síť biosférických rezervací vyhlašovaných UNESCO v rámci programu Man and Biosphere (669) od roku 1971 tak, aby zahrnovala všechny světové biomy. Které znáte biomy?

19 BIOSFÉRICKÉ REZERVACE V ČR
Biosférické rezervace jsou velkoplošná chráněná území vyhlašovaná v rámci mezinárodního programu UNESCO, Man and Biosphere (Člověk a biosféra). V ČR je v současnosti 6 biosferických rezervací UNESCO. Třeboňsko Křivoklátsko Šumava Krkonoše Bílé Karpaty Dolní Morava

20 Světové dědictví, t j. kulturní a přírodní památky vybrané organizací UNESCO dle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972. V roce 2016 je na seznamu 814 kulturních a 203 přírodních památek.

21 Červené seznamy IUCN Seznamy ohrožených druhů rostlin a živočichů vydávané každé dva roky IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů) Podle stupně ohrožení se druhy zařazují do různých kategorií (vyhubený, vyhubený ve volné přírodě, kriticky ohrožený, ohrožený, zranitelný) Extinct Extinct in the Wild Critically endangered Endangered Vulnerable Seznam vyhubených druhů se označuje jako černý seznam. Které druhy živočichů jsou aktuálně zařazeny v jednotlivých kategoriích?

22 kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh
Červené seznamy ohrožených druhů ČR Na kriticky ohrožený druh silně ohrožený druh ohrožený druh ještěrka zelená rak říční Kriticky ohrožení vlk obecný

23 ZOO Zařízení určené k chovu ohrožených druhů živočichů v zajetí, v podmínkách co nejbližších jejich přirozenému prostředí. Nejstarší zoologická zahrada na českém území je ZOO Liberec založená v roce 1919. Největší z českých ZOO rozlohou je Podkrušnohorský zoopark Chomutov. V počtu ohrožených živočichů  je na prvním místě malá ZOO Ohrada u Hluboké nad Vltavou, která má přes 50 těchto druhů. V počtu celosvětově chráněných druhů jsou na prvním místě ZOO Praha a ZOO Plzeň, z nichž každá chová téměř 250 druhů. Jednou z nejmenších a také nejmladších ZOO v Česku je ZOO Chleby založená v roce 1997.

24 Zdroj: cs.wikipedia.org

25 ZOO Praha Kůň Převalského
Ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století Zásluhou ZOO Praha je od roku 1988 navracen zpět do rezervací střední Asie, kde dnes žije ve volné přírodě cca 450 kusů V ZOO Praha se narodilo již 216 hříbat. V roce 2005 byl z kategorie Vyhubení ve volné přírodě přeřazen do kategorie Ohrožení.

26 DRUHOVÁ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Záchranné stanice pro handicapované živočichy ČSOP Národní síť záchranných stanic sdružuje subjekty pečující o zraněné nebo jinak hendikepované volně žijící živočichy Jejich cílem je zajistit pomoc takovýmto živočichům a umožnit jejich plnohodnotný návrat do přírody. Huslík u Poděbrad Záchranná stanice pro zraněné živočichy Telefon: Web: 

27 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
AOPK Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Státní organizace, která zajišťuje péči o přírodu v ČR, spravuje chráněná území, dokumentuje stav přírody a krajiny. Byla zřízena zákonem 114/1992 Sb. O ochraně přírody a krajiny.


Stáhnout ppt "OCHRANA PŘÍRODY V ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google