Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_04

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MATERIÁLY NA OKNA Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly materiály používané na výrobu dřevěných oken s jejich charakteristikou i požadavky kladenými na dřevo. Klíčová slova: Dřevo, fošna, hranol, ozuby, radiální a tangenciální lamela, sklo, dvojsklo, trojsklo, lepidlo, kování, spojovací prvek, sklenářský a těsnící materiál, profil, povrchová úprava. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 MATERIÁLY na výrobu oken
DŘEVO Masivní fošny na zdvojená okna tloušťky h = 45 – 50 mm (SM, BO, MD, DB), lepené hranoly na eurookna: 3 – 5 vrstvé (SM, BO, DB, meranti), vlhkost W = 9 – 14 %, vnější lamela je radiální celistvá (fixní) nebo napojovaná ozuby, vnitřní lamela je tangenciální napojovaná ozuby.

5 Obr. 1 Průřezy lepených lamelovaných hranolů (vnější lamela radiální, vnitřní lamela tangenciální)

6 Obr. 2 Dřeviny na eurohranoly

7 Požadavky kladené na dřevo:
Dobrá opracovatelnost při frézování, tvarová stálost při změnách vlhkosti a teploty, odolnost proti působení povětrnosti a biologickým škůdcům, dobrá pevnost při nízké hmotnosti, snadná a dokonalá povrchová úprava, ekologičnost a snadná recyklovatelnost.

8 SKLO Tavená směs křemičitého písku, dolomitu, vápence a přísad při t = 1600 °C, na okna se používá ploché lité tabulové sklo FLOAT tloušťky h = 4 mm, izolační dvojskla a trojskla tloušťky h = 4, 5, 6, 8 mm, mezera 12, 16, 18 mm, speciální dvojskla jsou plněna argonem či kryptonem – zvyšují neprůzvučnost až o 3 dB, koeficient prostupu tepla U se snižuje o 0,3 Wm-2K-1.

9 Obr. 3 Složení dvojskla (U = 1,2 Wm-2K-1)

10 LEPIDLA Používají se k lepení rámů a křídel - výhradně vodovzdorná třídy D4 modifikovaná polyvinylacetátová (např. DUROLOK V - 260, iniciátor K 100). KOVÁNÍ Zabezpečuje pohyb křídla v rámu: konstrukční – závěsy, válečkové uzávěry, pákové uzávěry, okapnice, vrchní – kliky, olivy, půlolivy, rukojeti, eurookna používají celoobvodové speciální kování.

11 Obr. 4 Celoobvodové kování eurookna

12 SPOJOVACÍ PRVKY Vruty a sponky. SKLENÁŘSKÝ A TĚSNÍCÍ MATERIÁL Silikonové tmely (dříve sklenářské tmely), zasklívací pryžové profily, těsnící elastické profily, nosné a distanční podložky.

13 MATERIÁL NA POVRCHOVOU ÚPRAVU
Tmely, napouštědla, základní barvy, lazurovací laky.

14 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o
Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., Kapitola 7, s. 35 – 44 Obr. 1, 4 archiv autora Obr. 2 dostupný na [on line]. [cit ] Obr. 3 dostupný na [on line]. [cit ]


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Materiály na okna"

Podobné prezentace


Reklamy Google