Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_19

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SLOVNÍK POJMŮ OKEN Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace obsahuje základní odborné pojmy z konstrukce a výroby oken včetně stručné vysvětlující charakteristiky. Klíčová slova: Viz slovník pojmů oken. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 SLOVNÍK POJMŮ OKEN EUROHRANOL – dřevěný lepený lamelovaný prvek ze 3 – 5 lamel zajišťující tvarovou stálost okenních rámů a křídel. LAMELA – masivní přířez různých délek zbavený přirozených vad dřeva a pro délkové nastavování je opatřena klínovými ozuby. LAMELA RADIÁLNÍ (vnější) – masivní přířez se sklonem letokruhů k ploše 60 – 90°. LAMELA TANGENCIÁLNÍ (vnitřní) – masivní přířez se sklonem letokruhů k ploše °.

5 LAMELA FIXNÍ – masivní přířez bez vad délkově nenapojovaný ozuby.
LAMELA NAPOJOVANÁ – masivní přířez bez vad délkově napojovaný ozuby (estetický rozdíl). PROFIL EUROHRANOLU – udává typ eurohranolu a jeho tloušťku h = 68, 78, a 92 mm. THERMOWOOD – dřevo tepelně (t = 200 °C) a vlhkostně upravené za účelem zlepšení trvanlivosti, fyzikálních a mechanických vlastností.

6 SMRK – dřevina lehká, pružná a pevná, nejvíce používaná na výrobu eurooken.
BOROVICE – dřevina s výraznější texturou, obsahuje více pryskyřice (odolná povětrnosti), vhodná pro tmavší odstíny. DUB – dřevina tvrdá, pevná, odolná a nejlepší na výrobu eurooken, cenově dražší. MERANTI – dřevina tropická s čárkovanou strukturou a dlouhým vláknem, dobře opracovatelná s vysokou tvarovou stálostí.

7 OKENNÍ RÁM – dřevěná obvodová konstrukce pevně ukotvená ve zdivu, na kterou je zavěšeno okenní křídlo. OKENNÍ KŘÍDLO – dřevěná rámová konstrukce se sklem nejčastěji otevíravá nebo pevná. OKENNÍ SLOUPEK – pevný svislý prvek rozdělující okenní rám na šířku. OKENNÍ POUTEC – pevný vodorovný prvek rozdělující okenní rám na výšku.

8 OKENNÍ VLYS – povrchově opracovaný profilovaný dřevěný dílec přesné délky připravený k dalším výrobním operacím. POLODRÁŽKA – vyfrézovaná část okenního vlysu umožňující vložení skla a jeho zasklení, příp. umožňuje dosedání křídla k rámu. DRÁŽKA – vyfrézovaná část okenního křídla nebo rámu pro vložení celoobvodového kování, celoobvodového těsnění nebo umožňuje odvětrání.

9 ROHOVÝ SPOJ – pevný konstrukční spoj rámu nebo křídla zabraňující svěšení, nejčastěji řešen dvojitým čepem a rozporem nebo kolíky. DVOJITÝ ČEP A ROZPOR – pravoúhlý rohový spoj okenního rámu a křídla vyrobený vyfrézováním čepu a rozporu, které do sebe zapadají a zajistí se lepidlem. KOLÍKOVÝ SPOJ – pravoúhlý rohový spoj okenního rámu a křídla vyrobený vyvrtáním otvorů pro bukové kolíky min. průměru 10 mm. LEPIDLO D4 – vodovzdorné lepidlo odolné povětrnosti pro lepení okenního rámu a křídla.

10 JEDNODUCHÉ OKNO – skládá se z jednoduchého rámu, do kterého je vsazeno jedno křídlo s jednoduchým zasklením. DVOJITÉ OKNO – skládá se z vnitřního a vnějšího rámu, které jsou spojené deštěním a vnitřního a vnějšího samostatného křídla. ZDVOJENÉ OKNO – skládá se ze dvou slepených rámů a dvou sešroubovaných křídel se vzduchovou mezerou 40 mm. EUROOKNO – skládá se z jednoduchého lamelovaného rámu a profilovaného lamelovaného křídla zaskleného dvojsklem nebo trojsklem.

11 DŘEVOHLINÍKOVÉ OKNO – kombinované eurookno z vnější strany oplášťované eloxovaným hliníkovým profilem proti povětrnosti. OTEVÍRAVÉ OKNO – okno otevíravé kolem boční svislé osy (levé nebo pravé). OTOČNÉ OKNO – okno otevíravé kolem středové svislé osy. KYVNÉ OKNO – okno otevíravé kolem středové vodorovné osy. SKLÁPĚCÍ OKNO – okno otevíravé dovnitř pomocí závěsů na spodním vlysu rámu. VYKLÁPĚCÍ OKNO – okno otevíravé ven pomocí závěsů na horním vlysu rámu.

12 POSUVNÉ OKNO – okno otevíravé posunutím křídla vodorovně.
VÝSUVNÉ OKNO – okno otevíravé vysunutím křídla svisle. KOMBINOVANĚ OTEVÍRAVÉ OKNO – okno otevíravé v kombinaci dvou způsobů, nejčastěji otevíravé – sklápěcí (OS).

13 KOVÁNÍ KONSTRUKČNÍ – zabezpečuje zavěšení, otevírání a uzavírání křídel (závěsy).
KOVÁNÍ VRCHNÍ – zabezpečuje ovládání křídel (kliky). KOVÁNÍ CELOOBVODOVÉ – zabezpečuje ovládání křídel eurooken po obvodě křídel s několika uzavíracími body (válečky). KOVÁNÍ SKRYTÉ – mechanismus kování je namontován mezi rám a křídlo pro lepší estetický dojem.

14 OKAPNICE RÁMOVÁ – hliníkový eloxovaný profil překrývající vodorovnou spáru mezi rámem a křídlem na vnější straně zabraňující zatékání dešťové vody. OKAPNICE KŘÍDLOVÁ – hliníkový eloxovaný profil uchycený na spodní straně vlysu křídla z vnější strany.

15 PŘÍČKA MEZISKELNÍ – hliníkový členící profil vkládaný mezi skla u dvojskel.
PŘÍČKA NALEPOVACÍ – dřevěná lišta oboustranně nalepená na skle. PŘÍČKA SKLODĚLÍCÍ – dřevěná příčka součástí okenního křídla rozdělující sklo na samostatné části. PŘÍČKA PŘEDOKENNÍ – dřevěná příčka odnímatelně připevněná na vnější straně křídla.

16 POVRCHOVÁ ÚPRAVA – nástřik lazury nebo barvy za účelem estetického dojmu, ochrany před povětrnostními vlivy a snadné údržby. RAL STUPNICE – stupnice několika odstínů barev, které překrývají přirozenou texturu dřeva. IMPREGNACE – tlaková ochrana dřeva tekutou impregnační látkou za účelem prodloužení životnosti okna. LAZUROVACÍ LAK – tenká vrstva nátěrové hmoty určitého barevného tónu chránící dřevo před škodlivými vnějšími vlivy.

17 BEZPEČNOSTNÍ SKLO – skládá se ze dvou a více vrstev skla spojených pružnou fólií s vysokou pevností a zabraňuje roztříštění skla. GRAVÍROVANÉ SKLO – ploché sklo opracované výbrusy prohlubenin (gravíry) za účelem zvláštního efektu skla. ORNAMENTÁLNÍ SKLO – ploché sklo opatřené viditelnými ornamenty, které propouští světlo, ale je neprůhledné. PROTISLUNEČNÍ SKLO – sklo s ochranou proti slunečnímu záření zabraňující přehřívání vnitřních místností.

18 DVOJSKLO IZOLAČNÍ – dvě plochá skla hermeticky slepená k sobě distančním rámečkem s meziskelním prostorem vyplněným argonem nebo kryptonem pro zlepšení izolačních vlastností. TROJSKLO IZOLAČNÍ – princip je stejný, pouze jsou k sobě pomocí distančních rámečků slepena tři skla s ještě lepšími izolačními vlastnostmi. HEAT MIRROR („tepelné zrcadlo“) – izolační dvojsklo s použitím speciální meziskelní pokovené fólie nebo více fólií, které odráží teplo zpět ke zdroji.

19 DISTANČNÍ RÁMEČEK – speciální hliníkový, nerezový nebo plastový profil, kterým jsou k sobě hermeticky slepená jednotlivá skla a výsledkem je dvojsklo nebo trojsklo. DEKOMPRESNÍ DUTINA – část funkční spáry mezi křídlem a rámem zajišťující odolnost proti průniku tlakové dešťové vodě. DVOUSTUPŇOVÉ TĚSNĚNÍ – vzniká tehdy, jsou-li dešťová zábrana (okapnice) a větrová zábrana (těsnění) odděleny na samostatné funkční části.

20 STAVEBNÍ OTVOR – otvor ve zdivu stavby předepsaných geometrických rozměrů určený k osazení otvorové výplně (okna). OSTĚNÍ – boční svislé části zdiva okenního otvoru. PŘEKLAD – horní část okenního otvoru (nadpraží). PARAPET – spodní část okenního otvoru (poprsník).

21 KOTVÍCÍ PLECH – ocelová pásková kotva s ušlechtilým povrchem připevněná z vnější strany k okennímu rámu a do zdiva. TURBOŠROUB – kotvící šrouby s větším závitem připevňující skrz okenní rám do zdiva. MONTÁŽNÍ PĚNA – vyplňuje 10 mm montážní mezeru mezi okenním rámem a ostěním, má izolační vlastnosti a odolává povětrnosti. IZOLAČNÍ PÁSKY – hydroizolační, vzduchotěsné a parotěsné pásky těsnící montážní spáru mezi okenním rámem a ostěním.

22 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., 2000. MAREŠ, Jaroslav. Konstrukce stavebního truhlářství. 1. vydání. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, 1982. Slovník pojmů dostupný na [on line]. [cit ] Slovník pojmů dostupný na [on line]. [cit ] Slovník pojmů dostupný z archivu autora


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken"

Podobné prezentace


Reklamy Google