Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna"— Transkript prezentace:

1 Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna
Laserová tiskárna

2 Jehličková tiskárna používají k tisku tiskovou hlavu, která se pohybuje ze strany na stranu po listu papíru a přes barvící pásku naplněnou inkoustem se otisknou jehličky na papír. Má to stejnou funkci jako klasický psací stroj, s tím rozdílem, že můžeme vybírat různé druhy písma, nebo popřípadě tisknout obrázky. Tyto tiskárny jsou oproti laserovým, nebo inkoustovým tiskárnám výrazně pomalejší, ale i nadále se využívají například ve veřejné dopravě v označovačích jízdenek. Jehličkoé tiskárny se dělí podle počtu jehliček: 1 jehličkové a 2 jehličkové: pomalé, ale jednoduché 7 jehličkové: poskytují tisk s velmi nízkou kvalitou 9 jehličkové: dovolují tisk v režimu NLQ (Near Letter Quality – blízký dopisní kvalitě). 24 jehličkové: umožňují kvalitnější tzv. LQ (Letter Quality – dopisní kvalita) režim tisku.

3 Inkoustová tiskárna Princip tisku je založen na tom, že inkoust je na papír vymršťován velkou rychlostí v podobě kapek o velikosti v pl (pikolitr = 10−12 l). Objem kapek má na kvalitu tisku velký vliv. Některé tiskárny mají funkci měnitelného objemu kapek. Rychlost kapek se pohybuje mezi 50 a 100 km/h, vzdálenost mezi listem papíru a tiskovou hlavou je zhruba 1 mm. Inkoustové tiskáry dělíme na 3 druhy: Termální inkoustové tiskárny Piezoelektrické inkoustové tiskárny Voskové inkoustové tiskárny

4 Termální inkoustové tiskárny ,Voskové inkoustové tiskárny a Piezoelektrické inkoustové tiskárny
V termální inkoustové tiskárně pracuje tisková hlava s tepelnými tělísky zahřívajícími inkoust. Při zahřátí vznikne v trysce bublina, která způsobí vymrštění inkoustové kapky na papír. Tryska se musí rychle zahřívat i ochlazovat, inkoust při zahřívání nesmí změnit své vlastnosti Způsob tisku se podobá tisku termální inkoustové tiskárny, rozdíl je však v inkoustu. Ve voskových inkoustových tiskárnách je místo tekutého inkoustu užíván speciální vosk. Tiskárny se liší i tím, že dokáží namíchat potřebnou barvu bodu i bez nutnosti překrývání rastrů. Tisk je kvalitnější a také podání barev je živější.Způsob tisku se podobá tisku termální inkoustové tiskárny, rozdíl je však v inkoustu. Ve voskových inkoustových tiskárnách je místo tekutého inkoustu užíván speciální vosk . Tiskárny se liší i tím, že dokáží namíchat potřebnou barvu bodu i bez nutnosti překrývání rastrů. Tisk je kvalitnější a také podání barev je živější.

5 Laserová tiskárna je druh počítačové tiskárny, pracující na podobném principu jako kopírka. Laserový paprsek vykresluje obrázek na světlocitlivý válec, na jehož povrch se poté nanáší toner. Ten se uchytí jen na osvětlených místech, obtiskne se na papír a na závěr je k papíru tepelně fixován.Hlavní součástí laserové tiskárny je kovový válec s vrstvou polovodiče (např. selen) na povrchu. Polovodič mění při osvícení odpor z přibližně 300 Ω při osvícení až na cca 3–5 MΩ, pokud není osvícen.(Ohm je jednotka elektrického odporu, značí se velkým řeckým písmenem Ω omega).

6 Výhody a nevýhody Jehličková
Malé náklady na tisk a použití traktorového papíru. Jsou spolehlivé a použitelné tam, kde tolik nezáleží na kvalitě tisku. V případě tisku grafiky dosti pomalé. V případě tisku prostého textu však mohou dosahovat až rychlosti 1550 znaků/sek. Lze tisknout jen grafiku s nízkým rozlišením a omezenou paletou barev. Nevýhodou jehličkových tiskáren je také jejich hluk. Inkoustová lidnější provoz,jemnější tisk,kvalitní fotografický tisk ,černobílý i barevný tisk,hladší detaily,relativně nízká pořizovací cena. Inkoust je často velmi drahý.Trysky jsou náchylné k ucpání uschlým inkoustem.Inkoustový potisk je rozpustný ve vodě, a proto je třeba chránit dokumenty před každou kapkou.Životnost inkoustů je časově omezená – časem vyblednou. Laserová Díky použití toneru je cena tisku nízká a provoz tichý a rychlý.Vysoká kvalita obrazu Vyšší pořizovací cena, avšak pořád klesající.

7 Počítačová Myš je malé polohovací zařízení používané pro ovládání grafického uživatelského rozhraní; informace o svém pohybu po ploše předává do počítače, který je převádí na pohyb kurzoru po displeji. Nachází se na ní jedno či více tlačítek a může obsahovat jedno nebo více koleček používaných pro scrollování, zoomovaní nebo pohyb v dokumentu. Na spodní straně myši je umístěn snímač pohybu, který je buď mechanický nebo optický. Dělí se na mechanickou a optickou.

8 Tablet Tablet je označení pro přenosný počítač ve tvaru desky s integrovanou dotykovou obrazovkou, která se používá jako hlavní způsob ovládání. Místo fyzické klávesnice se často používá virtuální klávesnice na obrazovce nebo psaní pomocí stylusu. Tradiční Tablet PC je přenosný osobní počítač vybavený dotykovým displejem jako primární vstupní zařízení, který má nainstalovaný klasický desktop operační systém, který je upravený pro použití dotykových displejů. Tyto tablety jsou navrženy pro provoz a vlastnictví jednotlivců. Termín Tablet PC byl koncept, který předložila firma Microsoft v roce 2000[12] , ale původní název tablet PC poukazuje na tablet o velikosti osobního počítače s libovolným operačním systémem.Tablety PC jsou převážně založeny na x86 architektuře IBM-PC a jsou plně funkčními osobními počítači, používajícími mírně upravený operační systém osobního počítače (Windows nebo Linux Ubuntu) tak, aby podporovali jejich dotykové obrazovky namísto tradičních displejů, myší a klávesnic. Typický tablet PC musí být řízen stylusem, protože ovládání na ploše OS vyžaduje vysokou přesnost pro výběr ovládacích prvků, jako je například tlačítko zavřít okno.


Stáhnout ppt "Tiskáry Jse dělí na 3 druhy: Jehličková tiskárna Inkoustová tiskárna"

Podobné prezentace


Reklamy Google