Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alternativní výživové směry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alternativní výživové směry"— Transkript prezentace:

1 Alternativní výživové směry
VY_32_INOVACE_5_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ALTERNATVINÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/ Mgr. Ladislava Hofmanová Alternativní výživové směry

2 Veganství Veganství Životní styl, spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů.

3 Veganství S veganstvím je často spojeno odmítání jakéhokoli využívání zvířat k lidskému užitku. Důvodem je utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech či při rybolovu.

4 Veganství Zříkají se konzumace: Odmítají používat výrobky z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiku testovanou na zvířatech. někdy i medu masa mléčných výrobků vajec

5 Veganství Nesouhlasí s: Při veganství je třeba dbát na dostatečný příjem vitamínů. myslivostí rybařením cirkusy či zoo

6 Vegetariánství Vegetariánství Způsob stravování, kdy člověk nejí některé živočišné produkty, hlavně tedy maso.

7 Vegetariáni tedy nejí nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno.
Zabíjení Norků Vegetariáni tedy nejí nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno. Snaží se žít zdravě i v jiných oblastech, než je stravování, a proto například nekouří, odmítají některé typy oblečení, při jejichž výrobě bylo zvíře zabito (kůži, kožešinu nebo hedvábí).

8 Vegetariánství Důvody vegetariánství: zdravotní, etické, náboženské, environmentální, ekonomické, psychologické, kulturní nebo sociální. Jedním ze starověkých řeckých vegetariánů byl Pythagoras a jeho následovatelé Pythagorejc.

9 Ovovegetariánství Ovovegetariánství Ovovegetariánství je typická vegetariánská strava doplněná o zákaz konzumace mléka a mléčných výrobků.

10 Laktovegetariánství Laktovegetariánství Laktovegetariáni kromě částí těl živočichů a produktů z nich odmítají také vejce.

11 Makrobiotika Makrobiotika Je životní styl a filozofie úzce spojený s dietním režimem.

12 Makrobiotický talíř tvoří:
Makrobiotici Makrobiotický talíř tvoří: 50% celozrné obiloviny 30% zeleniny 15% luštěniny a mořské řasy Doplňkově lze zařadit ryby, ovoce mírného pásma, semena, ořechy, oleje apod.

13 Složení stravy Makrobiotici Stravování makrobiontů
73% sacharidů 12% bílkovin 15% tuků 0% rafinovaného cukru 24% sacharidů 12% bílkovin 42% tuků 24% rafinovaného cukru Stravování makrobiontů Průměrné stravování populace

14 Frutariánství Frutariánství Strava zahrnuje pouze ovoce, ořechy, semena, a jiné plody. Při sběru plodů navíc nesmí být zraněna rostlina, a proto jedí někteří frutariáni jen plody, které spadly na zem.

15 Frutariánství Frutariáni běžně jedí fazole, rajčata, okurky, dýně, ale vyhýbají se bramborům nebo špenátu. Základní myšlenkou frutariánství je uznání rostlin jako plnohodnotných živých organismů.

16 Vitariáni Vitariánství Směr založený na přijímání jen tepelně neupravených potravin. Nejčastěji zeleniny, ovoce, ořechů, semen a naklíčeného obilí. Někteří pijí mléko, pokud možno nepasterizované. Vitariánská rajčatová omáčka s těstovinami, ořechy a zeleninou.

17 Vegetariánství Mezinárodní den vegetariánství 1. října, který v ČR pořádá Česká vegetariánská společnost.

18 Vegetariáni Vegetariáni Orlando Bloom TomCruise

19 Vegani Vegani Natalie Portman Paul McCartney

20 Doplň tabulku Opakování Maso Vejce Mléčné výrobky Zelenina Frutariáni
Ne Ano, plody Vitariáni Ano Ano, málo Vegani Makrobionti Ano, mléko Laktovegetariáni Ovovegetariáni Maso Vejce Mléčné výrobky Zelenina Frutariáni Vitariáni Vegani Makrobionti Laktovegetariáni Ovovegetariáni

21 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dairy_Belle_3_products.jpg
Dostupné pod licencí: Creative Commons


Stáhnout ppt "Alternativní výživové směry"

Podobné prezentace


Reklamy Google