Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INTERNET Prohlížeč webových stránek Orientace na Internetu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INTERNET Prohlížeč webových stránek Orientace na Internetu"— Transkript prezentace:

1 INTERNET Prohlížeč webových stránek Orientace na Internetu
Vyhledávání na Internetu Internetové adresy Ukládání informací z Internetu (upraveno)

2 INTERNET Všude kolem nás
K Internetu dnes můžete připojit počítač téměř na jakémkoliv místě naší planety a být tak ve spojení s celým světem. Internet neznamená jen webové stránky, které si můžeme na Internetu prohlížet, ale zahrnuje i další služby, např. elektronickou poštu, chat atd. Po Internetu se dnes telefonuje, poslouchá se rádio, obchoduje se, nakupuje. Mnoho lidí pomocí Internetu studuje na dálku, čte na počítači učebnice, posílá domácí úkoly a povídá si se svým učitelem třeba přes oceán. Nejznámější službou, kterou nám Internet poskytuje jsou www (webové) stránky. Web, jak se této službě říká, nám umožňuje prohlížet si stránky, které se nacházejí na jiném a velmi často i vzdáleném počítači. Stačí jen klepnout.

3 Internet – webová stránka je zdroj informací
Klikni na následující odkazy a zjisti, které informace webové stránky poskytují: 1. 3. 5. 7. 2. 4. 6.

4 Internet – elektronická pošta
Elektronická pošta, zkráceně (nyní bez spojovníku ), je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.

5 Internet – chat, sociální sítě
Popovídání si s více lidmi současně, to je chat  Pomocí sociálních sítí se prostřednictvím Internetu sdružují lidé, kteří by se jinak fyzicky nemohli setkat.

6 Internet – služba FTP I takto může vypadat práce na internetu se službou FTP. FTP (anglicky File Transfer Protocol) je v informatice protokol pro přenos souborů mezi počítači pomocí počítačové sítě.

7 Prohlížeč webových stránek
Webový prohlížeč (též browser [brauzr]) je počítačový program, který slouží k prohlížení webových stránek (World Wide Web =WWW). Mezi nejznámější webové prohlížeče patří Google Chrome, Windows Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari, Opera atd. Dokázali byste přiřadit k jednotlivým prohlížečům jejich loga? Řešení najdete po kliknutí myši. Mozilla Google Chrome Internet Explorer Safari Opera

8 Orientace na Internetu
Pro usnadnění orientace ve stránkách vznikly specializované služby. Abychom se dostali k informacím, které hledáme, používáme tzv. odkazy. Nejznámějšími službami, které systematicky s odkazy pracují, jsou: Internetový katalog – seznam logicky roztříděných odkazů, udržovaný obvykle ručně. Například: Centrum.cz Seznam.cz – katalog (obsahuje i vyhledávač, který pro seznam.cz zajišťuje Bing) Yahoo! – katalog (obsahuje i vyhledávač) Internetový vyhledávač – automatizovaný systém pro hledání podle výskytu zadaných slov. Například: Google Bing Jyxo

9 Vyhledávání na Internetu
Internet je se svými miliony počítačů a miliardami webových stránek pro jednoho člověka obrovský, najít nějakou konkrétní věc by bylo bez pomoci velmi obtížné. Web tedy poskytuje pomocné nástroje pro vyhledávání stránek, obrázků nebo informací, které nás zajímají. Jedním z významných vyhledávacích serverů v Česku je rozcestník Seznam. Na titulní straně na něm najdeme řadu kategorií, mezi nimiž si můžeme vybrat. Postupným klepáním na kategorie a podkategorie se dostaneme až k informaci, kterou hledáme.

10 Hledáme na Seznamu Jaké počasí dnes a zítra můžeme očekávat ?
Kdo má dnes svátek ? Jaký program právě běží na televizi Nova ? Jaký je dnešní kurz koruny k euru ? Tvoje babička se chystá do Lázní Luhačovic, kde léčí dýchací cesty, najdeš je na Seznamu ? S kamarády byste rádi vyrazili na nějaký pěkný film do kina. Dokážeš vyhledat programy kina Luna, CineStar nebo Cinema City v Ostravě?

11 Vyhledávání na Internetu
Vyhledávačem jiného typu je Google. Po otevření stránky se zobrazí jednoduchý formulář, do kterého stačí zapsat slovo, které hledáte. Google prohledá celý Internet a zobrazí všechny stránky, na které při tomto prohledávání narazil a které hledané slovo obsahují. Stačí si vybrat. Navíc Google umožňuje velmi snadné hledání obrázků, stačí klepnout na odkaz Obrázky a napsat hledaný název. Porovnej se Seznamem.

12 Hledáme na Googlu Najdeš obrázek Supermana ?
Najdeš fotografii našeho hlavního města ? Najdeš obrázek naší sluneční soustavy ? Najdeš nějaký pěkný klipart, pokud napíšeš do vyhledávacího řádku napíšeš anglické slovo „dog“ ? Najdeš ve vyhledávači Googlu stránky naší školy ? Chystáš se s rodiči na výlet do ZOO v Ostravě, zjistíš přes Googlu návštěvní dobu ?

13 Internetové adresy Každý počítač na Internetu má přidělenou zvláštní adresu – tzv. IP adresu. Pomocí adres počítače spolu v internetu navazují spojení a uskutečňují komunikaci. Adresu téhož počítače lze zapsat v číselné formě (např ) nebo ve jmenné formě (např. Počítače téže firmy dostávají podobnou adresu, jsou seskupovány do tzv. domén. Podobně jsou přiřazeny domény celým státům. Podle adresy počítače často poznáte, kde se počítač nachází. Např. znaky cz za poslední tečkou v adrese představují doménu Česka. Jiné státy mají domény označené jinými zkratkami: uk Velká Británie, ru Rusko, es Španělsko, jp Japonsko, au Austrálie atd.

14 Internetové adresy Adresa internetového počítače může vypadat třeba takto: Všimněte si, že v panelu adresy se často před touto adresou objevuje zkratka Za adresou se pak mohou objevovat různá lomítka a další upřesňující údaje k nalezení té dané správné webové stránky.

15 Ukládání informací z Internetu
Texty, obrázky, hudbu, video a další soubory si lze z Internetu stáhnout a uložit, postup je podobný jako při ukládání například vypracované práce. Lze je také kopírovat a vkládat do jiných aplikací. KOPÍROVÁNÍ: pomocí pravého tlačítka myši – zadat příkaz Kopírovat. Obrázek nebo text se vloží jednoduše příkazem Vložit. UKLÁDÁNÍ DO SOUBORU: obrázek, který si vyberete, můžete zároveň uložit jako soubor opět pomocí pravého tlačítka myši příkazem Uložit obrázek jako. Objeví se nám již známé dialogové okno pro ukládání souborů. Uložení je nutné potvrdit příkazem OK.

16 Použité zdroje: NEUVEDENO. accessj [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 8/Trnvm8u1XHI/AAAAAAAABHA/cNDBt6_v0QY/s1600/internet.jpg>. NEUVEDENO. tn-cz-nova.oficialni-stranky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < stranky.cz/images/tn.cz.jpg>. NEUVEDENO. usbflower [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < content/uploads/2010/08/novinky.jpg>. NEUVEDENO. home.zcu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < icon.jpg>. NEUVEDENO. cs.wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < KRYL, Milan. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < inbox.png>. DOČEKAL, Daniel. justit [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < chat-box.png>. NEUVEDENO. data-processing [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: processing.hk/uploads/images/smartftp.png NEUVEDENO. mujsoubor [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < WEBSTER.K. phgame [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < logo.png>.

17 NEUVEDENO. appzone [online]. [cit. 9. 8. 2012]
NEUVEDENO. appzone [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < content/uploads/2011/11/safari_logo.gif>. KOLÁŘ, Pavel. itbiz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. zskunratice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. ondras.zarovi [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. ataxo [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 113/1/google.cz.png>. EUVEDENO. brumovice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < 8754eabc517788f2fc8bf9259c180d11/google.jpg>. NEUVEDENO. facebook [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < snc4/27543_ _987_n.jpg>. NEUVEDENO. intranet.zsjandusu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEUVEDENO. plzenak [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < VANÍČEK, Jiří; ŘEZNÍČEK, Petr. Informatika pro základní školy, 1.díl. Brno: Computer Press, a.s., 2008, ISBN


Stáhnout ppt "INTERNET Prohlížeč webových stránek Orientace na Internetu"

Podobné prezentace


Reklamy Google