Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Petr Skořepa – Škola přírodního stavitelství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Petr Skořepa – Škola přírodního stavitelství."— Transkript prezentace:

1 Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Petr Skořepa – Škola přírodního stavitelství

2 John Calhoun se celý život snažil svými experimenty na myších předpovídat budoucnost, která čeká lidstvo. vědec přišel na nový termín – chování zkázy. Podstatou jevu je, že jakmile žijí živé bytosti v podmínkách přeplněnosti, blahobytu a přelidnění, chování živých bytostí se změní z konstruktivního a pozitivního na destruktivní a deviantní.

3 Vědec umístil hlodavce do příjemného prostředí, dal jim neomezené množství potravin, maximální ochranu před všemi druhy nemocí. Vybudoval jim dokonalé podmínky pro hladkou reprodukci a omezil setkání s nepřátelskými druhy. Ale hlodavci místo, aby se těšili z dokonalého života zemřeli. Proč se tak stalo? Zde najdete popsaný experiment: http://ifenomen.cz/veda/dokonaly-zivot- zabiji-experiment-ktery-prekvapilhttp://ifenomen.cz/veda/dokonaly-zivot- zabiji-experiment-ktery-prekvapil

4 Calhoun opakovaně dokázal, že celé populace myší, které neohrožovalo nic, o nic nebojovaly a o nic se nemusely snažit, zdegenerovaly natolik, že to vedlo k jejich vyhynutí. Bez boje o přežití, bez vzájemné pomoci v nouzi a bez utrpení byl život povrchní a zbytečný. Tento boj totiž spojoval celé společenství. Naděje a celková vize vzájemné spolupráce s kterou přichází Ekovesnice o.s. je jednoduchá, příjemná a zajímavá, však můžete přijet zažít a poté rozvíjet spolupráci dál u vás.

5 Podle jedné 75 let trvající studie, na téma štěstí, která stále běží, vychází, že dobrý život je postaven na dobrých vztazích. Tedy že my lidé, sociální bytosti potřebujeme k trvalému pocitu štěstí partnera, rodinu – tedy funkční spolupráci. A vývoj - vzdělávání, tedy změnu činností, né stereotyp, proto se nám mění během let zájmy, koníčky, záliby a též zážitky.

6 Což elegantně řeší právě komunitní společné prostory, nedaleko od vlastního prostředí, kde mohu v soukromý odpočívat, relaxovat a věnovat se zálibám a rodině. Kolem sebe mít ROD – další rodiny, jejíž společným cílem je zachování a rozvoj rodu, tedy sousedy, přátele. K tomu nám pomáhají sdílené dílny a škola, kde se děti i dospělí zabaví tvořivou činností. Tak se naše vztahy vyvíjí. Tedy moderní zelené město nebo vesnice s přírodním, zdravým způsobem života, společným (komunitním) i soukromým prostorem, soběstačným sebezásobením potravinami, tradičními řemeslami a hlavně spoluprací.

7 Lidstvo se dělí na dvě hlavní skupiny – lidé jenž stále až fanaticky věří ve vítězství nad přírodou, boj, pasivní konzum, stálý ekonomický růst, reklamu, rabování zdrojů, GMO a chamtivost. Městký způsob života potlačuje naši kreativitu a vitalitu. Průměrná spotřeba energie na osobu neklesá, ba naopak, ekonomika je postavena na růstu, index HDP. Konzum pod heslem „rozděl a panuj“ podporuje chamtivost, plýtvání, individualismus, bezohlednost a rabování. Tato skupina se postupně zmenšuje.

8 A druhou rostoucí skupinou jsou lidé věřící v odpovědnou a ohleduplnou spolupráci s přírodou a lidmi, eko, bio, decentralizaci, alternativu zdola, zdraví a trvale udržitelný život a rozvoj štěstí. Jan Mühlfeit - Racionální lidé mají většinou pravdu, ale jen blázni mění svět... Stačí k tomu mít cíl, odhodlání a víru. Změna světa je v rukách amatérů, jelikož profesionálové na to nemají čas, ani náladu - Jan Šlinský (www.agrokruh.sk ).www.agrokruh.sk

9 Soběstačné malé hospodářství, pěstování kolem domu, nebo vyměňování (kupování) od souseda je energeticky a zdravotně nejefektivnější a zároveň trvale udržitelný způsob života. Viz. Energetika bývania v globalizovaných domoch. I ve městech lze realizovat třeba formou vertikálních zahrad. Menší zdravý aktivní dům z přírodních materiálů, obklopen zahradou nám přináší duševní i tělesné zdraví, tedy léčí a probouzí k spolupráci s přírodou a okolní komunitou. Též aktivní přístup ke stavbě vlastního domu přináší léčení nás samotných a pochopení výhod vzájemné spolupráce. „Zasaď strom, postav dom“ přináší zážitek a osobní rozvoj. Každý muž by měl, ženy rády zdobí, děti se baví a všichni mladí i staří (se) tím učí.

10 Ekovesnice – Eko-osada - Oáza života – komunitní místo pro všechny věkové a sociální skupiny za účelem předávání si zkušenosti mezi sebou, při řemeslných a jiných činnostech. Pokrývání všech potřeb z okolí domu. Sociální byty na dočasné komunitní bydlení než si společně pomůžeme postavit domy nebo pro aktivní důchodce apod.. Centrum pro rodinu a řemesla – sdílené prostory a tvořivé dílny pro práci i volný čas. Rozjezd vlastních projektů a firem. Jako alternativa k „uživit se“, každý dělá co jej baví, činnosti si může měnit, přidávat se nebo tvořit pracovní skupiny a tím jse živí. Změna stereotypu, změna návyků. Aktivní kultura – vzájemně propojený ekonomický, vzdělávací a sociální soběstačný systém na principu dobro-volnictví.

11 Živý nový urbanismus a aktivní přirozené vzdělávání. Zdravé přírodní bydlení v ekozahradách. Rodové statky, osady, malé zahrady a hospodářství. Aktivní živé domy pro aktivní zdravé lidi. Mobilní, soběstačné a rostoucí domy. Přírodní stavitelství. Sláma-flex – svépomocná aktivní výstavba i výroba. Regionální živé sociální svépomocné sítě – návod jak je založit a rozhýbat spolupráci. Setkávání u kulatého stolu.

12

13 Aj v takej vyspelej a modernej krajine, akou je Švajčiarsko, kde majú vysokú životnú úroveň, sa aktívne venujú pestovaniu a záhradkárčeniu.

14 V tomto švajčiarskom meste nikto nekupuje potraviny. Navzájom si ich pre seba dopestujú. Po druhej svetovej vojne úrady ponúkli poľnohospodárom a nezamestaným pôdu, aby ju mohli zveľaďovať. V súčasnosti už majú v tejto oblasti 50-tisíc hektárov mestských záhrad a tento trend sa tam neustále rozrastá.

15 Myšlenka je, že mají všechny domy společné nádvoří, což podporuje vesnickou atmosféru. Malé pozemky, zeleň a slepá ulice může vyvolávat dojem předměstí.

16 V himálajském Ladaku žili po staletí obyvatelé, vyznávající převážně buddhismus, v pozoruhodné jednotě s místní drsnou přírodou. Auroville je velká osada na jihu Indie, v níž žije nastálo cca 1500 lidí. Findhorn ve Skotsku Rusko a myšlenky V. Megreho Itálie – Damanhur www.ecotrulypark.org - ekologická vesnička v Peru www.ecotrulypark.org

17

18

19 U Popradu vzniká na ploche viac ako 50 hektárov jedinečný projekt komplexu usadlostí. Dôležitou súčasťou Krásnych sadov bude vlastná komerčná zóna a priestor na spoločenské a kultúrne vyžitie. Svoje miesto tu bude mať aj škola – nazvali sme ju Šťastie.

20 Lidem i manažerům jde více o štěstí rodiny a lepší životní prostředí. Již chtějí, aby jejich děti byli vzdělávané, léčené a živené lépe než byli jejich generace. Mění se i pohled na odpovědné podnikání. Úspěšní lidé a firmy čím dál více podporují lokální obecně prospěšné projekty. Každá firma ráda zanechá svou stopu, pečat na budoucnosti vývoje regionu – krajiny. Propojit ve skutečnou spolupráci zástupci spolků, firem, starostové, ředitelé škol a jiní důležití lidé. Nenechme se již rozdělovat závistí, soupeřením a chamtivostí.

21 V současném systému školské výuky je zodpovědnost přenechána na učiteli a žáci přijímají pasivní roli, přestože je dokázáno, že v okamžiku kdy se sám žák snaží ostatní něco naučit, zapamatuje si tak až 90% látky. V dnešní době již existují a rychle se šíří nové moderní inovativní a zábavné metody vzdělávání. Lze si vybírat z velkého množství alternativ. Též již existují ekologické přístupy stavění, pěstování a žití. Co třeba v obecních školách zkusit tzv. kulaté stoly pro společenské setkávání k hrám, vzdělávání a besedám.

22 Komunitní centrum. Společné žití v osadě, společné vaření, cvičení. Dávejme lidem smysl a naplnění života. Lidé potřebují tvořit, pracovat, pomáhat, starat se – Prodej výrobků pod sdružením. Sdružit, propojit obec a podnikatelskou sféru s neziskovou, dobrovolnickou. Dobrovolnictví – Návrat k tradici učňů. Mění se vnímání reality. Výstavba společných prostor, komunitního centra, sociálních bytů a domů.

23 Škola bude zaměřena na vkládání prožitkových metod pro získávání znalostí a dovedností. Budujeme společně a zábavně, podobně jako za starých časů. Život je škola života. Živá škola za aktivní, ohleduplný, zdravý, štastný a úspěšný život. Věnuji se dobro-volně s radostí činnostem, které mne baví a v kterých se chci zlepšovat. Celý princip získávání dovedností, osobního růstu a zároveň motivací je jen evidencí hodin věnovaných vědomě dané činnosti.

24 Předávání si zručností a vědomostí mezi sebou navzájem, při řemeslných a jiných aktivních činnostech. Chcete se něco nového zážitkovou formou naučit nebo předat? Jít cestou přírodní moudrosti a soběstačnosti. Přijeďte zažít Živou školu s celou rodinou. Budujeme společně Ekovesnici - Oázu života - komunitní místo pro všechny věkové a sociální skupiny za účelem osobního růstu. Tento propojený přírodní a sociální prostor nás živí, přináší duševní i tělesné zdraví, vzdělávání pro nás a naše děti a hlavně štěstí.

25 Sdílené učebny na řemesla (hlína, dřevo, šití, tkaní, keramika apod.). Všechny příspěvky a členské jsou v doporučené výši uvedené hodnoty. Společně s letním táborem máme k dispozici ubytování a areál na školy v přírodě. Též 2-4 pokoje jako ubytování pro mezinárodní dobrovolníky – konverzace v cizím jazyce. To je právě ten inovativní, zábavný a přitom tak přirozený způsob vzdělávání! Návrat k odkazu J.A.Komenského – škola hrou. Chceme zřídit v objektu 2-3 sociální byty, též 2-3pokoje, nebo malé byty pro aktivní důchodce. Též jako dům na ½ cesty pro nově příchozí… Pomáháme si a potřebným s opravami domů a zahradami.

26 Vykoušet a zapojit se dle vlastního uvážení, předávat si zkušenosti u řemesel a různých činností. Přijeď si vyrobit misku, věšák, skříň – rádi vás to naučíme. Nabízíme sdílený nebo svěřený prostor a prostředky. Pořádáme zážitkové tábory, výukové letní školy u nás a víkendové nebo celodenní kurzy i v jiných městech. I mimo akce můžete přijet na libovolný počet dnů zažít. Prvních 5 dní si přispíváte na stravu a ubytování. Poté se lze domluvit na dobrovolnickou smlouvu i s kapesným. Dokonce je možné vedle nebo i ve škole žít.

27 Celé zakládání, plánování i řízení Živé školy s osadou, včetně návodu pro jiné tvoříme spolu-prací jako otevřený živý formát. Spojujeme se v jeden cíl: Ohleduplný a přirozený rozvoj jednotlivce, rodiny a regionu ke štěstí. Přebíráme odpovědnost za své zdraví, sílu, úspěch i vyprodukovaný odpad. Celá tato vize Aktivní kultury - inovativního vzájemného propojení lokálního sociálního, ekonomického a hlavně vzdělávacího systému pomáhá navíc jako bonus řešit nezaměstnanost, rekvalifikaci a rozvoj regionu i každého jednotlivce. Tím je projekt trvale udržitelný.

28

29 Hledáme pomocníky webmaster, řešení emailů, PR, focení, točení a zpracování videí. Řemeslníky, elektrikáře, vodaře, topenáře, apod. Hledáme jednotlivce i rodiny na zapojení se a přistěhování Vyhlašujeme sbírku na principu komunitního financování. Na aktivně tvořivou živou školu – výzkumné eko-logické experimentální centrum – komunitní prostory, učebny. Nabízíme: Váš příspěvek, dar nebo práci si kdykoli na oplátku můžete vybrat kurzem, letní školou, táborem nebo právě pobytem u nás v Živé škole, v jurtě, nebo tme. Jako takové předplatné nebo-li Živá banka výměny energie. Tentokrát bychom přijali i půjčku. Pobyty pro školy, rodiny s dětmi a jednotlivce. Projekt je popsaný v besedě (na stránkách pracujeme). Seznam věcí a služeb které poptáváme je zde... zde...

30 Pomáháme si vzájemně s výstavbou vlastních obydlí svépomocí, výrobou mobilních rostoucích domů nebo vybavení. Pomáháme si společně zakládat a rozvíjet vlastní tvořivé aktivity a podnikání. Komunitní financování. Též nás můžete podpořit, vyzkoušet a zároveň zažít pobytem u nás v osadě v kruhovém slaměném domě - jurtě u nás v osadě. Též je možné využít i domek SRDCE na pobyt s rodinkou, není jen na pobyty v tme :)...jurtěSRDCE

31 Každá jednotka společenství je samostatná a ekonomicky nezávislá. Soběstačná osada + inovativní škola, která nabízí různorodé činnosti a celoživotní vzdělávání pro její obyvatele i návštěvníky. Samozřejmostí je vlastní pěstování potravy, řemesla, výroba energie, aktivní zdravé ekodomy a trvale udržitelný rozvoj regionu a okolní krajiny. Kladen je důraz na rodinu, jako celistvý prvek. Návod na spolupráci.

32 Hliněné omítky (ze semináře P. Skořepy) omítka na dřevo s lištami omítka na slámu omítka na dřevo bez lišt Tom Rijven Přírodní stavitelství

33 Hliněné omítky (ze semináře P.Skořepy) Přírodní stavitelství

34 www.slamenedomy.cz Malý slaměno-hliněný domek za 150tis. Kč, Zastavěná plocha 25m2, užitná plocha 40m2

35 Slaměná stěhovatelná jurta - bytová jednotka 45m2, komplet i s vybavením a zařízením (koupelna, kuchyň, teplá voda, el., kamna) vyšla na 500tis. Kč.

36

37 Jedná se o dřevěnou nosnou konstrukci vyplněnou napěchovanou slámou o objemové hmotnosti asi 110kg/m3 a podle požadavků zákazníka buď nahozené omítkou nebo bez omítky. Statika - únosnost je až 15tun/m, tedy jsou samonosné, bez potřeby jakékoli další nosné konstrukce i na dvoupodlažní domy. Tepelná izolace (jako 15-20cm polystyrenu) Zvuková izolace se vyrovná 150 cm tlusté betonové zdi Je hůře hořlavá než dřevo, nenapadají ji škůdci a při správné aplikaci ani žádní hlodavci. www.mandalahouse.cz

38 Stavební materiál se dá nakopat při vlastní stavbě (asi 50cm pod ornicí). Odpadá tak zátěž s dopravou a zároveň kopeme sklep nebo jezírko. Dodnes takto staví svá obydlí lidé na celém světě… V domech z nepálené hlíny bydlí 3 miliardy lidí ! Dusaná hlína do bednění, války, COB, cihly - vepřovice, kotovice Najskôr zem! Nekompromisná ekologická architektúra

39 Práce se slámou a hlínou přímo vybízí ke kreativnímu, výtvarnému, uměleckému zpracování Je to téměř jako práce s plastelínou ve větším Neomezené tvarové možnosti, barvy, výklenky, sezení-lavice, ornamenty, stínítka na lampy apod.

40 Slaměné domy ze světa

41 Domy na ukázku

42 Jiří Anderle, Malajsie

43 Gernot Minke – Kassel

44 Architect: Gernot Minke, Kassel, Germany

45 Hojnost je kolem nás - Voda, vzduch, země Stavební materiál je všude kolem nás – hlína, kameny, dřevo, recyklace, samovýroba z lesa (do 7cm zdarma, zákon 289/r95) Chce to jen naši činnost – hra na hospodáre - učíme se oživovat hmotu. Kniha - Deláme si to doma sami. www.delamesitosami.cz www.delamesitosami.cz Zároveň to vede ven z otroctví peněz (dluhu). Můžeme si vypěstovat, sbírat jablka, lesní plody a ovoce. Kone, kozy. Bylinky (Pecúchovci) Chúze, jízda na kole,

46

47 Ing. Arch. Pavel Šturma

48 Pro Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Ekovesnice o.s. - Petr Skořepa 00421 944293223 00420 739486553 ekovesnice@gmail.com


Stáhnout ppt "Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Petr Skořepa – Škola přírodního stavitelství."

Podobné prezentace


Reklamy Google